Австрија протерува руски дипломат поради шпионажа

VIENNA, AUSTRIA - 1 October 2018: City center Street view, people walking and fiaker with white horses. Horse-drawn carriage, popular tourist attraction, on Michaelerplatz near Hofburg in Vienna.

Австрија првпат донесе одлука да прогласи руски дипломат за „персона нон грата“ и побара до 1 септември да ја напушти Австрија, што претставува врвот на шпионската афера, која австриските експерти ја сметаат за многу тешка.

Рускиот дипломат е осомничен дека со години се занимавал со економска шпионажа, првенствено со хај-тек компании.

Аферата е откриена откако на неговата врска, еден Австриец, оваа соработка му станала претешка и случајот го пријавил кај својот шеф.

За време на судењето Русинот се повика на дипломатски имунитет и одби да даде изјава.