Австрија има најчиста вода за капење во Европа


Според извештајот за водите за капење, речиси 85% од местата за капење во Европа се рангирани како „одлични“.

Европската агенција за животна средина (ЕЕА) во јуни објави извештај за квалитетот на европските води погодни за пливање. Според него, прогласена е најдобрата земја во Европа за пливање, а интересно, таа нема ни море. Според извештајот, речиси 85% од водните басени во Европа се рангирани како „одлични“, пренесува CNN.

Годишниот извештај за водата за капење следеше речиси 22.000 места за капење во внатрешноста и крајбрежјето во земјите-членки на ЕУ, како и Албанија и Швајцарија. Земјите не мора да имаат излез на море за да влезат во оваа листа, бидејќи се земаат предвид и езерата и другите области за капење. Обединетото Кралство, кое го напушти ЕУ, за прв пат беше изоставено од извештајот.

Австрија, земја без море, позната по многуте прекрасни езера, вклучувајќи ги алпските води на езерото Ахен во Тирол и езерото Вајсен со смарагдна нијанса, е на врвот на рангирањето. Дури 97,7% од неговите води се прогласени за одлични.

Веднаш по Австрија во првите пет се: Малта, Грција, Хрватска и Кипар. Португалија е на 10. место со 88,5%, а потоа следуваат Италија и Шпанија. Дестинацијата атрактивна за туристите, Франција, заостанува во рангирањето со 75,7%. Најниско е рангирана Полска, со само 44,5% од местата за капење со добар квалитет на водата.

За да се дојде до овие резултати, Европската агенција за животна средина во соработка со Европската комисија направи проценка со тоа што локалните и националните власти земаа примероци од водата за време на сезоната на капење и анализираа присуство на бактерии кои укажуваат на загадување од канализацијата и сточарството.