Супермодерните борбени авиони „Ф-35“ слетаа во Скопје (галерија)

Овие напредни воени авиони од типот Ф-35 се дел од 134-тата ескадрила на Националната ескадрила на Вермонт.


Фото: Б. Грданоски

 

Во Македонија, денеска за прв пат можеше да се видат авионите од типот „Ф-35“, кои претставуваат најнапредната технологија што може да постои.

Фото: Б. Грданоски

Според министерката за одбрана Славјанка Петровска тоа е уште еден доказ за нераскинливата врска која постои меѓу сите земји на НАТО Алијансата.

„Слетувањето на авионите ‘Ф-35’ на македонска територија е непобитен доказ дека Република Северна Македонија е дел од нешто што е поголемо од сите нас, и зад нашата безбедност стојат сите сојузници“, рече Петровска.

Фото: Б: Грданоски

Македоонскиот воздушен простор повеќе од една година е дел за патролирање на авионите од НАТО. „Овој елемент за интеграција на нашиот воздушен простор е најважниот“, додаде Петровска.

Нашите аеродроми се способни да примат слетување на авиони од типот на „Ф-35“.

Овие напредни воени авиони од типот „Ф-35“ се дел од 134. ескадрила на Националната ескадрила на Вермонт.

Фото; Б. Грданоски

„Многу сме среќни што сме тука со нашите ‘Ф-35’ во овој момент кога прославувате 30-годишнината од формирањето на Армијата на Македонија и Воздухопловниот винг. Следниот јули ќе прославиме 30 години партнерство меѓу себе, меѓу Северна Македонија и Вермонт, во рамките на програмата за државно партнерство“, рече полковникот Џон Мекреј.

Фото: Б. Грданоски

Според Мекреј, сами како одделни нации и земји ниту една од нас ги нема ресурсите за да се справи со сите безбедносни предизвици што би можеле да се појават. Но, како што рече, нашите доверливи партнерства ни ја даваат колективната сила и мудрост што ни се потребни за да ги идентификуваме најопасните закани по нашата безбедност, а потоа и да ги здружиме нашите сили и да ги надминеме сите закани заедно.

„Северна Македонија обезбедува обука и ресурси за воздухопловните сили на НАТО преку воениот аеродром Петровец и полигонот за обука Криволак, кои ни се потребни за да ја одржиме нашата подготвеност“, додаде Мекреј.

Фото: Б. Грданоски

Тој напомена дека воздухопловните сили на НАТО имаат шанси да тренираат заедно со нашиот воздухопловен винг и Армијата, за да ја гарантираат нашата сегашна и идна безбедност, на Балканскиот регион и на Европа како целина.

Министерката Петровска, во име на одличната соработка, на полковникот му го подари македонското знаме.

Најнапредниот борбен авион во светот

„Ф-35“ ја зајакнува националната безбедност, ги подобрува глобалните партнерства и го поттикнува економскиот раст. Тоа е најсмртоносниот, најопстојниот и најповрзан борбен авион во светот, кој им дава предност на пилотите против секој противник и им овозможува да ја извршат својата мисија и безбедно да се вратат дома.

Семејството „Ф-35“ вклучува три варијанти – сите авиони со едно седиште. Конвенционална варијанта за полетување и слетување „Ф-35A“, варијанта за кратко полетување/вертикално слетување „Ф-35Б“ и варијанта на носач на авион „Ф-35Ц“.

Фото: Б. Грданоски

 

Сите три варијанти имаат слични карактеристики на изведба и точно иста напредна авионика. Варијацијата помеѓу моделите им овозможува на воените сили да постигнат способност за мисии специфична за услугата, додека сè уште ги користат предностите на економиите на обем што произлегуваат од деловите и процесите кои се заеднички за сите три варијанти.

Авионот е дизајниран и изграден под раководство на Lockheed Martin заедно со Northrop Grumman и BAE Systems како главни партнери во проектот. Прототипот го имаше својот прв лет во 2000 година, додека серискиот модел првпат полета на 15 декември 2006 година.

Фото: Б. Грданоски

Воздухопловните сили на САД планираат да вклучат 1.763 авиони во својата флота за постепено да ја заменат флотата „Ф-16“. Програмата JSF беше создадена за постепено да ги замени постоечките авиони за различни намени, а истовремено да ги намали трошоците за развој, производство и работа. Ова беше постигнато со изработка на три верзии на авионот кои имаат 80% заеднички делови.