Астронаутите пронајдоа домат изгубен на МВС пред осум месеци


Астронаутите од мисијата „Експедиција 70“ оваа недела во директен пренос ја прославија 25-годишнината од постоењето на Меѓународната вселенска станица (МВС) и открија интересен детал.

За време на преносот во живо, администраторот на американската вселенска агенција НАСА, Боб Камана, ги прашал астронаутите дали изгубиле нешто на МВС што сè уште го бараат, а потоа астронаутот Јасмин Могбели откри еден детал.

Имено, решен е „случајот на исчезнување“ на доматот кој осум месеци се губеше на МВС. Го изгубил астронаутот на НАСА Френк Рубио за време на собирањето во март 2023 година.

„Најдовме нешто што некој долго време го бараше. Нашиот пријател Френк Рубио, кој отиде дома, долго беше обвинуван дека го изел доматот. Но, сега можеме да го ослободиме од вината. Го најдовме доматот“, рече Могбели.

За време на емитувањето, седум членови на екипажот зборуваа за еволуцијата на МВС во изминатите 25 години, како и за животот и работата во вселенската станица.

Малиот домат беше последната „жетва“ од експериментот Veg-05 што Рубио го следеше. По жетвата на 29 март оваа година, секој астронаут на МВС добил вреќа Ziploc со примероци од домати, но Рубио останал без доматот пред да го проба.

„Поминав многу време во потрага по него, сигурен сум дека во одреден момент ќе се појави и ќе ме оправда“, изјави претходно Рубио.

Станицата ја надминува големината на куќа со шест спални соби, а поради микрогравитацијата предметите лесно може да се преместуваат и „плови“ до различни агли на МВС.

Покрај тоа, МВСS се повеќе станува преполна со различни работи, па затоа е тешко да се најдат одредени предмети.

Рубио се врати на Земјата со слетување во Казахстан на 27 септември оваа година по 371 ден поминати на МВС, каде што пристигна на 21 септември 2022 година. Тоа е и рекордна вселенска мисија за американски астронаут. Рубио снимил 5.963 орбити околу нашата планета за време на неговиот престој на МВС, каде што се посветил на проектот eXposed Root On-Orbit Test System (XROOTS).

„За комплетирање на животниот циклус на растенијата домати, се користеа хидропонични техники (на база на вода) и аеропони (на база на воздух) наместо почва или други традиционални средства за одгледување за да се заврши животниот циклус на растението домат.

Целта на судијата е да истражи алтернативни начини за одгледување на култури во вселената. Наодите на XROOTS би можеле да обезбедат увид во скалабилни и ефикасни системи за производство на култури за идни мисии во вселената, придонесувајќи за одржливост и самодоволност на долгорочното истражување на вселената.