Арсовска вели дека нема бугарски пасош, туку чешки


Фото: Б. Грданоски

Градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска синоќа уште еднаш негираше дека има бугарски пасош или државјанство. Таа има разбирање и вели дека не е „трагично“ лица да имаат таков пасош.

-Не велам дека тоа е лошо, дури и да е така, тоа не е грев. Има дел од луѓе кои го земале од мака, од економски причини, дел го земале да шетаат по светот без препреки, меѓутоа да бидеш носител на бугарски пасош и да критикуваш дека некој има е трагично, рече Арсовска во емисијата „Тешки муабети“.

Таа откри дека има чешко државјанство по раѓање од мајка.

Во екот на предизборната кампања од последните локални избори, министерката за одбрана и членка на СДСМ, Славјанка Петровска покажа документ од бугарското Министерство за правда, според кој Арсовска во 2011 година се стекнала со бугарско државјанство. Указот го потпишал бугарскиот вицепретседател.