Анџелина Џоли со писмо до американскиот Конгрес: Децата во карантин се гладни

САД – Актерката и хуманитарка Анџелина Џоли лобира до Конгресот за да ја зголеми помошта за храна на семејствата низ САД, бидејќи пандемијата на коронавирус држи во карантин милиони во своите домови и деца надвор од училиштата, каде многумина добиваат бесплатни оброци.

Оскаровката, која е добро позната по својата работа на меѓународно ниво со бегалците и групите за заштита на човековите права, напиша писмо до највисоките лидери на конгресот, во кое бара да се зголемат придобивките од Дополнителната програма за помош во исхраната (SNAP). 

“Многу од најранливите деца во Америка пропуштија скоро 740 милиони оброци на училиште, поради карантинот како резултат на брзото ширење на коронавирусот. Со родителите кои се соочуваат со изгубени работни места и плати, многу од овие деца одат гладни”, напишала таа во писмо од 20 април до спикерот на Претставничкиот дом, Ненси Пелоси, водачот на малцинскиот дом, Кевин МекКарти, водачот на мнозинството во Сенатот, Мич МекКонел и водачот на малцинствата во Сенатот, Чак Шумер.

„Додека јакнењето на СНАП нема да ги ублажи сите предизвици со кои се соочуваат семејствата со ниски приходи за време на јавниот здравствен итен случај, тоа ќе помогне да се обезбеди дека помалку деца одат на спиење гладни во нашата земја “, рече таа.

Конгресот ги зголеми придобивките од помошта за храна за повеќе од 15 милијарди американски долари во услови на пандемија, но Џоли и застапниците тврдат дека е потребно повеќе, предлог што демократите на сличен начин го бараа, но не успеаја да го поминат собирот со републиканците во последната рунда на финансирање на стимул, одобрен кон крајот на минатиот месец.

Околу половина од сите државни училишта од САД се потпираат на бесплатни оброци или по намалена цена. И додека училиштата низ целата земја се обидоа да продолжат да обезбедуваат ручеци за оние кои имаат потреба, некои ги прекинаа ваквите програми или ги ограничуваа, бидејќи работниците имаат склучено договор со COVID-19.

На повикот на 20 април, Џоли – која е специјален пратеник на високиот комесар на ООН за бегалци и мајка на шест деца – на нејзините патувања низ светот беше сведок на гладта во неразвиените земји, сега е во шок дека на семејствата во САД им се случува истото.

„Знаев дека има проблеми во Америка. Знаев дека има сиромаштија.Не можев да верувам кога сфатив колку ученици од Америка во Америка зависат од оброкот за да не останат гладни. Како стигнавме до оваа точка како земја”, реагираше Џоли.