Анџелина Џоли отвара модно ателје за помош на бегалците


Њујорк – Анџелина Џоли во средата објави нов моден потфат кој има за цел да им овозможи на клиентите да учествуваат во изработката на нивните сопствени креации со мајстори кројачи, шаблони и занаетчии ширум светот, додека отфрлената ткаенина од фабриките ќе ја чува надвор од депониите.

Актерката, режисерката и поранешен амбасадор на Агенцијата за бегалци на ОН, УНХЦР, изјави дека во проектот ќе се користат универзални материјали и винтиџ материјали.

„Се надеваме дека ќе создадеме заедница на креативност и инспирација, без оглед на социо-економското потекло“, објави Џоли на страницата на брендот. „Ќе ги истакнеме луѓето кои имаат удел во секоја креација. Ќе собереме разновиден тим, вклучувајќи стажирање за бегалци и други талентирани, недоволно ценети групи, со достоинствени позиции засновани на вештина“.

Проектот се надева дека „ќе помогне да се сподели богатството на нивното културно наследство и да се поддржи развојот на нивните сопствени бизниси“, напиша Џоли. Дополнително, клиентите ќе можат да поправаат или да ги обновуваат парчињата од нивните плакари како начин да го елиминираат отпадот.

„Сите ние можеме да собираме, цениме и да бидеме под влијание на дизајните на другите. Но, највисоката форма на самоизразување – и верувам дека најзабавната – е да создаваме за себе“, рече таа.

Идејата, рече Џоли, потекнува од нејзиното „ценење и длабока почит за многуте кројачи и производители со кои работев во текот на годините, желбата да се искористат висококвалитетниот винтиџ материјал и материјалната ткаенина што се веќе достапни, а исто така и да бидете дел од движењето за негување повеќе самоизразување“.

Не беа објавени повеќе детали. Кога Џоли во декември се повлече од функцијата амбасадор на Агенцијата за бегалци на ОН, УНХЦР, таа рече дека чувствува дека е време „да работи поинаку“ со директно ангажирање со бегалците и локалните организации.

Модните избори на Џоли предизвикуваат интензивен интерес во медиумите. Таа и нејзините деца често се фотографираат и се коментираат нивните стилови. Две од нејзините деца, Шајло и Захара, носеа парчиња од архивата на нивната мајка на премиерата на нејзиниот филм „Eternals“ од 2021 година.