Анализиран јаглеродот на месечината на Јупитер – доаѓа од подземен океан


Две неодамнешни студии покажуваат дека јаглерод диоксидот откриен на месечината Европа на Јупитер доаѓа од огромен океан под неговата ледена површина.

Ова откритие ја зголемува веројатноста дека во споменатиот океан се крие мистериозна форма на вонземски живот. Имено, научниците веќе некое време веруваа дека под површината на Европа има огромен океан од солена вода, но беше тешко да се утврди дали тој ги содржи хемиските елементи неопходни за потеклото на животот каков што го знаеме.

Јаглерод диоксидот, хемиско соединение кое е едно од клучните градбени елементи на животот, веќе е откриено на површината на Месечината, но беше сомнително дали доаѓа од океанот или од некој друг извор.

За да одговорат на ова важно прашање, научниците користеа податоци од спектрометарот на вселенскиот телескоп Џејмс Веб за да го мапираат CO2 на површината на Европа.

Тие откриле дека најмногу јаглерод диоксид има во областа широка 1.800 километри, наречена Тара Реџо, каде што има најмногу терен со нерамни гребени и пукнатини.

Засега не е јасно што предизвикува ваква „хаотична“ површина, но претпоставката е дека топлата вода од океанот при издигнување го топи површинскиот мраз, кој потоа повторно се замрзнува со текот на времето во нови нерамни гребени.

„Значи, имаме сол, имаме CO2“

Прво, група експерти, предводени од планетарниот научник Саманта Трамбо од Универзитетот Корнел, користеле податоци од Џејмс Веб за да испитаат дали CO2 можел да дојде од друго место освен од океанот – на пример, од метеорити кои ја погодиле површината. Трумбо за АФП изјави дека анализата покажала дека јаглеродот потекнува од внатрешноста на Месечината, веројатно од подземниот океан.

За жал, научниците сè уште не можат да ја исклучат можноста дека јаглеродот доаѓа од карбонатните минерали на Месечината кои се распаѓаат на CO2 по изложување на радијација.

Кујнска сол е откриена и во регионот Тара Регио, поради што оваа област е значително пожолта од останатите бразди белузлави површини во Европа, а експертите веруваат дека и таа потекнува од скриен океан. „Значи, имаме сол, имаме CO2. Сега ни е појасно како би можела да изгледа хемијата во внатрешноста на Европа“, рече Трумбо.

Научниците на НАСА, исто така, во посебна студија, откако ги анализираа податоците од Џејмс Веб, открија дека јаглеродот потекнува од Европа. Тие се надеваа дека ќе забележат водени облаци или испарливи гасови кои избиваат од површината на оваа месечина на Јупитер, но за жал тоа не се случи. Затоа, тие со нетрпение чекаат што ќе биде откриено на површината на Европа од две големи вселенски мисии кои планираат подетално да ја анализираат Европа.

Вселенско летало што ќе посетува далечни месечини

Во април, Европската вселенска агенција (ESA) ја лансираше сондата Juice (Jupiter Icy Moons Explorer), која треба да стигне до најголемата планета на Сончевиот систем за осум години. Главната мисија на Juice е да го истражува Јупитер и неговите ледени месечини во потрага по области во кои може да има живот. Покрај тоа, НАСА планира да го лансира вселенското летало Европа Клипер во октомври 2024 година, кое треба да стигне до месечината на Јупитер во 2030 година.

Оливие Витасе, научник од проектот Juice, наведува дека овие проекти сè уште нема да можат да потврдат дали навистина постои вонземски живот таму. За тоа би било неопходно да се пробие површината на Европа и да се погледне директно во нејзините длабочини. Дури и ако некоја идна мисија открие „мали зеленило“ во европскиот океан, научниците очекуваат екстремните услови да ги направат мали организми, како примитивни микроби. Јупитеровата месечина Европа е еден од најинтригантните објекти во Сончевиот систем за астробиолозите.

Под неговата ледена кора, дебела помеѓу 15 и 25 километри, се крие океан на длабочина од 60 до 150 километри. Иако Европа е помала од Земјата, нејзиниот океан веројатно содржи двојно повеќе вода од сите океани на нашата планета. Оваа месечина е особено интересна затоа што на нејзината површина има пукнатини кои би можеле да овозможат полесен пристап до океанот ако слетаме вселенско летало на неа.