Анализи во ЕУ: Американците сега се главните снабдувачи на гас и нафта за Европа, но цените се многу високи


Американците целосно ги потиснаа Русите и сега се главни снабдувачи со гас и нафта за Европа, „но цените се високи… додека американското политичко влијание на стариот континент видно расте“ со зајакнатата улога на САД во воената заштита на Европа поради војната во Украина, оценуваат европски аналитичари и медиуми.

Весникот на италијанските деловни кругови „Il sole 24 ore“ пишува дека американскиот течен гас за една година го заменил рускиот гас за повеќе од 50 отсто, а истото важи и за нафтата, додека гасот и нафтата сега пристигнуваат во ЕУ од Катар и други земји извознички на енергенси.

„Il sole 24 ore“ посочува дека Европската унија практично целосно го запрела увозот на руски гас и нафта.

Италијанскиот портал „Afari Italiani“ се надоврзува на оваа анализа и забележува дека „војната во Украина ја збогати само Америка“, која стана главен светски извозник на енергија и значително го зголеми извозот на оружје, пренесе Бета.

Истовремено, францускиот економски дневен весник „Лезеко“ забележува дека цената на енергијата на внатрешниот американски пазар е три до петпати пониска отколку во Европа, што е дополнителна причина за големиот спор меѓу Европската унија и САД околу американскиот Закон за сузбивање на инфлацијата (ИРА), со кој Вашингтон дава заеми од 370 милијарди долари на домашни и странски компании доколку произведуваат „зелена“ енергија и технологија во Америка.

Европејците се многу лути и загрижени затоа што и покрај преговорите со Американците, сепак не успеваат да го спречат тој закон не само да ги привлече европските компании да го преселат своето производство во Америка, туку докажаа дека Американците, згора на тоа, се активно регрутирање компании од ЕУ да дојдат и со дарежливи субвенции доаѓаат да работат во Америка.

„Afari Italiani“ додава дека американските компании за производство на оружје и течен гас во изминатите месеци добиле 500 отсто повеќе нарачки, а извозот на американски течен гас надмина пет милиони барели дневно. И, како што додава, „војната и испораката на гас од ЕУ се златни зделки за (американскиот претседател Џозеф) Бајден“.

За земјите од ЕУ изградбата на терминал за прием на американски и течен гас од Катар, Алжир и други извозници на оваа енергија е дополнителен голем трошок, но свесно вклучен, за да се запре снабдувањето со руски гас.

ЕУ е решена да ја продолжи финансиската и воената поддршка на Украина во војната со Русија и затоа видно се следи извештајот на Меѓународната агенција за енергетика дека приходите од извоз на нафта на Русија биле помали за 42 отсто минатата година.