Ана Винтур за Вог: Изолацијата е потсетник дека сме потребни едни на други

САД– Кога животот се менува, забележувате работи на нови начин. Сигурна сум дека сите ние, на пример, сме многу свесни за секоја педа од нашите домови во последните неколку недели. И се надевам дека откривте како чувствувате да носите маска за лице кога излегувате. Како што учиме од здравствените работници, ова е еден од најважните чекори што можеме да ги преземеме за да го забавиме ширењето на овој вирус. Ако немате маска, ќе направи едноставна покривка од ткаенина. Ве молиме следете го ова ново упатство, не можеше да биде поважно.

Маски за лице, социјално растојание, недели поминати дома: сè за животот сега се чувствува различно. Мислам на едноставните задоволства што некогаш ги земавме здраво за готово – како да одам во театар, вечера со пријатели, доаѓање во канцеларија – и ми се чинат како невозможни луксузи. Вистина е дека ова е време на вознемиреност и тага, но верувам и дека е време на благодарност. Јас се чувствувам толку благодарна за луѓето со кои бев во врска последниве денови – пријатели и познаници што ги познавам со години, но можеби и не сум во чекор со тоа, како што требаше. Бидејќи повторно се поврзавме преку е-пошта и телефон и со Зум,  колку се отворени и незаштитени сите, колку сме благодарни за да разговараме. Изолацијата е потсетник дека ние сме потребни едни на други.

Благодарна сум и за неколку други работи: Најмногу од сите задарежливоста. Толку ме поттикнаа личностите со акти на филантропија особено во модната заедница и, се разбира, од многуте донатори големи и мали кои го поддржаа A Common Thread, CFDA / Vogue Fashion Fund што го создадовме за да им помогнеме на американските дизајнери во ова предизвикувачко време. Ако сè уште не сте ги виделе препораките што овие дизајнери ги испраќаат во Вог, ве повикувам. Слушањето на овие неверојатни таленти што зборуваат без да се преправаме за тоа што минуваат е длабоко емотивно искуство. Ве потсетува дека нашата модна заедница е токму тоа – заедница на луѓе, на кои им е потребна нашата помош како никогаш порано.

За што друго сум благодарна? Мојата внука, која го прослави својот трет роденден преку виртуелна забава пред некој ден. Беше многу среќна.

И јас не сум првата што ќе го кажам ова, но благодарна сум на гувернерот на Њујорк. Гувернерот Куомо секој ден оди пред камери и едноставно е со нас во кризата во која се наоѓаме. Тој ни ја кажува вистината без да ја засладува со шеќер – подвиг кој на нашиот претседател не му успеа. Колку е неверојатно смирувачко тоа. Колку сме среќни што го имаме.

И, благодарна сум на мојот тим во „Вог“, кои работеа во тешки услови, создавајќи приказни на нашата веб-страница на кои сум горда и измислив ново издание за кое не можев да бидам повозбудена. Наоѓањето начини за вистинска соработка во моментов е тешко, но моите колеги пораснаа во моите очи , некои додека се грижеа за мали деца и се грижеа за најблиските на кои им е потребна. Јас сум неверојатно благодара на нив.

И, конечно – јас сум благодарна за нарцисите! Особено на Дејвид Хокни. 82-годишниот уметник, чија работа од секогаш сум ја сакала, слика нови слики на својот iPad и тие не би можеле да бидат пославни. Неговите нарциси се извонредни – визија за боја, оптимизам и надеж – потсетник дека овие денови на изолација нема да траат засекогаш и дека новите идеи растат цело време. (Ана Винтур е главен уредник на американскиот „Вог“ и најмоќна жена во светот на модата)