Ана Винтур претпазлива: Најмоќната жена во модата во самоизолација

САД- Ана Винтур (70), легендарната главна уредничка на американскиот „Вог“ работи од дома во обид да се самоизолира по враќањето од Модната недела во Милано, пренесува „Њујорк пост“.

Таа не покажува никакви симптоми, но презема мерки на претпазливост заради ширењето на коронавирусот во Италија, изјави портпарол за „Пост“.

Винтур, воедно и уметнички директор на Конде Наст, не покажува никаков знак дека има коронавирус, тврди портпаролот на сопствениците на „Вог“ Конде Наст, кој разговарал со „Пост“.

Наместо тоа, таа е една од неколкуте уредници како „премногу претпазлива“ откако го посети Милано, глобален главен град на модата, но исто така се наоѓа во еден од регионите најтешко погодени од појавата на коронавирус во Италија.

Милано, каде што траеше Модната недела до 24 февруари, е најголемиот град во Ломбардија, каде се собрани поголемиот дел од италијанските 2.226 случаи на коронавируси, се вели во италијанското издание на The Local. 79 луѓе во Италија починале од коронавирусот досега, соопшти „Локал“.

Ломбардија се обидува да го прилагоди својот регионален систем на здравствена заштита за да се справи со коронавирусот, но доживува значителни проблеми, објави Сара Ал-Аршани од Бизнис Инсајдер.

Други модни фигури кои се изолираат по Модната недела во Милано се главниот и одговорен уредник на Ел, Нина Гарсија, издавачот на „Харперс Базар“, Керол Смит, Аја Канаи, главниот уредник на Мари Клер и главната уредничка на „Инстајл“, Лора Браун, објави „Њујорк пост“. За ниту еден не се вели дека покажале никакви симптоми.