Амстердам воведува уште една забрана: Туристите повторно на удар


 

Амстердам повеќе нема да дозволи да се градат нови хотелски згради и ова е одговорот на локалните власти во борбата против масовниот туризам.

Главниот град на Холандија најде свои методи кои не се баш во прилог на туризмот, но се на страната на жителите на градот. Имено, веќе нема хотелска изградба. Оваа одлука е донесена со цел градот да биде што посоодветен за животот на локалното население и посетителите.

„Ова значи дека нема да има прекумерен туризам, нема да има нови хотелски згради и нема да бидат дозволени повеќе од 20 милиони ноќевања на туристи во хотели годишно“, се вели во соопштението на градската управа, а пренесува Ројтерс.

Има исклучоци кога станува збор за градежништвото

Но, нов хотел во Амстердам може да се изгради само ако се затвори другиот хотел, ако не се зголеми бројот на места за спиење и ако новиот хотел е подобар – на пример, поодржлив. Но, правилото не важи за новите хотели кои веќе добиле дозвола.

Градот активно се обидува да го ограничи бројот на туристи, кои најмногу доаѓаат во Амстердам за т.н. сексуален туризам во округот Црвено светло, како и поради либералната политика на потрошувачка на лесни дроги.

Што ги привлекува туристите во Амстердам

Амстердам е дефиниран со кружни водни патишта, препознатлив е по интересната архитектура и се смета за еден од најголемите финансиски и културни центри во светот.

Официјалните податоци покажуваат дека музејот Рајкс, музеите Винсент ван Гог и Рембрант, како и куќата на Ана Франк се привлечни за туристите. Сепак, градската каса е во голема мера исполнета со легализирана проституција и лесни дроги.