Американско министерство загубило документи за фабрика за нуклеарно оружје

Министерството за правда на САД соопшти дека изгубиле повеќе од 60 кутии со подаотци од крими истраги за кршење на заштитата на животната средина во поранешна фабрика за нуклеарно оружје.

Тие досиеја беа во фокусот на судска битка помеѓу американската влада и активисти за животна средина, кои сакаа документите да бидат објавени. Документите беа чувани во тајност од истрагата во фабриката риката „Роки флетс“ (Rocky flats) во близина на Денвер пред 27 години.

Обвинителите на Денвер велат дека активистите биле известени на 24 јули за исчезнати документи.

Активистите велат дека тие документи може да пoкажат дали владата ги презела неопходни чекори за чистење на фабриката пред локацијата да се претвори во засолниште за животински свет.