Американскиот Сенат почна истрага за Делјан Пеевски – „главниот олигарх“ на Борисов

Во Бугарија се смета дека Бојко Борисов, Делјан Пеевски и главниот обвинител Иван Гешев ја водат државата како триумвират

 

Комитетот за внатрешна безбедност на американскиот Сенат го истражува пратеникот од бугарската партија ДПС, Делјан Пеевски дека се обидел да ги прикрие нелегалните плаќања преку посредници за да ангажира американски лобисти за подобрување на неговата репутација во САД. Комисијата истражува и лоби-компанија за можни прекршувања на законот за регистрација на странски агенти, пишува бугарски „Капитал“.

Оваа изјава е дадена во резиме на 13 страници што лобистичката фирма „Александрија груп интернешнл“ со седиште во Вашингтон го поднесе до Стејт департментот во име на бугарските бизнисмени Атанас, Пламен и Христина Бобокови. Документот, кој датира од крајот на август, содржи анализа на состојбата во Бугарија, истрагата против Бобокови и врските помеѓу Бојко Борисов, Делјан Пеевски и главниот обвинител Иван Гешев.

Документот објаснува дека Бобокови имаат деловни интереси во САД, па дури ја снабдуваат НАСА со батерии на полнење, а исто така се во договорни односи со „Шеврон“. Ова е нивната причина за барање заштита во САД.

„За да преживеат и да напредуваат, корумпираните посткомунистички режими како оној на премиерот Бојко Борисов мора да ги контролираат не само владата, туку и судството, медиумите, но и другите лостови на моќ. Заедно со Иван Гешев и Делјан Пеевски, тие формираат криминален триумвират што контролира голем дел од бугарското општество“, изјави за „Капитал“ Маршал Харис од „Александрија груп интернешенел“.

„Како главен олигарх на Борисов Пеевски, тој нема никаква морална или етичка грижа и не ги признава границите на законот. Неговите пипала се протегаат на секој агол на Бугарија, но не само на тоа. Тој се обидува да ја подобри својата репутација во САД, тој е мафијашки дон и меѓународен криминалец“, рече Харис.

Браќата Пламен и Атанас Бобокови беа уапсени за време на акција на обвинителството на 28 мај оваа година. Атанас Бобоков беше обвинет за вмешаност во организирана криминална група и мина шест месеци во притвор под обвинение за организирање на нелегално складирање и враќање на отпадот од батерии генериран од компанијата „Монбат“ која е негова и на брат му.