Американски конгресмен предлага да се плати по 1.500 долари на секој што ќе прими вакцина против Ковид-19

 Секоја вакцинирана личност во САД треба да добие по 1.500 долари на рака – ова го предложи конгресменот од Демократската партија, Џон Делејни, во интервју за Си Ен Би Си. Нашата идеја е на овој начин да поттикнеме повеќе граѓани да се вакцинираат, за да може брзо да се достигне критичниот удел на повеќе од 70 отсто од нив.

– Штом 75 отсто од жителите на земјата се вакцинираат, толку побрзо ќе го ставиме крај на Ковид-19 и се ќе се врати во нормала, рече тој.

Во исто време, демократот посочи дека на тој начин вакцинацијата ќе може да остане доброволна и нема да мора да се наложува. Ова е идејата на претседателот Трамп, кој ветува дека дозите ќе се добијат само со согласност на имунизираните.

– Ако сепак стрвавувате од вакцината и не сакате да ја примите, тоа е ваше право, рече тој.

– Тогаш нема да учествувате во програмата, потенцираше демократскиот пратеник.

Меѓутоа, таквата идеја е далеку од реализација, особено a има предвид дека двете партии во земјата не можат да се договорат за следниот пакет мерки.