Американската поетеса Луиза Глук ја доби Нобеловата награда за литература


Поетесата Луиза Глук стана првиот американски писател што ја освоил Нобеловата награда за литература во последните 27 години.

Глук, цитирана за „нејзиниот непогрешлив поетски глас што со строга убавина го прави индивидуалното постоење универзално“, е 16-та жена што го добила Нобелот, и прва Американка откако Тони Морисон ја доби наградата во 1993 година.

Еден од водечките американски поети, Глук е добитник на Пулицеровата награда и Националната награда за книга, решавајќи теми, вклучувајќи го детството и семејниот живот, честопати преработувајќи ги грчките и римските митови.

Претседателот на комитетот за Нобелова награда, Андерс Олсон, го поздрави нејзиниот „искрен и бескомпромисен“ глас, кој е „полн со хумор и духовитост“. Нејзините 12 поетски збирки се „карактеризираат со стремеж кон јасност“, додаде тој.

„Во нејзините песни, јас слушам што останува од нејзините соништа и заблуди, и никој не може да биде потежок од неа во соочувањето со илузиите на јас“, рече Олсон. „Но, дури и ако Глук никогаш не сакаше да го негира значењето на автобиографското потекло, таа нема да се смета за исповедничка поетеса“.

Олсон потврди дека тој веќе разговарал со поетесата за да ѝ каже дека победила. „Пораката беше изненадување, но добредојдена, колку што можев да кажам“, рече тој, „рано наутро, како што беше“.

Последниот поет што го освои Нобелот беше шведскиот писател Томас Транстромер, кој ја добинаградата во 2011 година.