Американската економија порасна за 5,2 отсто во третиот квартал, ги надмина процените на економистите


Економскиот раст на САД беше уште посилен во третиот квартал од претходно проценетиот, што ја нагласи извонредната отпорност на економијата наспроти зголемената инфлација и високите трошоци за задолжување претходно оваа година.

Бруто домашниот производ, најшироката мерка за економското производство, се зголеми со годишна стапка од 5,2 отсто од јули до септември, според втората проценка на Министерството за трговија, објавена во средата наутро. БДП е прилагоден за инфлацијата и сезонските промени.

Последното читање во средата рефлектира уште побрзо темпо на раст од неверојатната стапка од 4,9 отсто што одделот првично ја процени. Тоа влијае на поголемите деловни инвестиции, државните трошоци, станбените инвестиции и растот на залихите.

Нестанбените фиксни инвестиции, или деловните трошоци, беа ревидирани до стапка на раст од 1,3% во третиот квартал од пад од 0,1%. Станбените инвестиции, кои генерално ги одразуваат условите на пазарот на домување, беа ревидирани многу повисоко, на 6,2% од 3,9%.

Во меѓувреме, потрошувачката, главниот економски мотор на Америка, беше ревидирана малку пониско, на 3,6%, што е намалување од 4% во првичната проценка. Тоа е сепак солидно темпо на раст.

Претстои економско забавување

По стабилниот трет квартал, се очекува американската економија да расте со многу побавна стапка во последните месеци од годината бидејќи заштедите од пандемијата се намалуваат, а каматните стапки остануваат на највисоко ниво во последните 22 години.

Трошењето на потрошувачите засега изгледа солидно: продажбата на Црниот петок и Сајбер понеделник оваа година беа рекордни, според Адоб аналитикс.

Сепак, трошоците за четвртиот квартал веројатно нема да бидат толку жешки. Продажбата на мало падна во октомври за прв пат во седум месеци, опадна за 0,1% тој месец во однос на септември.

Проценките во реално време за БДП во четвртиот квартал, исто така, одразуваат побавно темпо на раст. Банката на федерални резерви на Атланта во моментов проектира БДП за четвртиот квартал да дојде со годишна стапка од 2,1%.