Американците не покажуваат замор од Украина, ќе ја поддржуваат додека треба


Резултатите од истражувањата во САД  покажуваат дека мнозинството Американци се подготвени да ја поддржат Украина „колку што е потребно“ – дури и ако тоа значи плаќање повисоки цени на гасот и храната.

САД досега дадоа повеќе од 9 милијарди долари воена помош за украинските воени напори од руската инвазија на 24 февруари, сума без преседан во споредба со другите кампањи за воена помош на САД во последните 30 години. И покрај високата цена поврзана со оваа помош, штотуку завршеното истражување на Советот на Чикаго покажува дека американската јавност и понатаму ја поддржува американската економска помош и воените трансфери на Украина.

Всушност, мнозинството е подготвено да продолжи да ја поддржува земјата „колку што е потребно“. Во исто време, Американците не сакаат да испратат американски војници во воената зона, исто како и во март.

Мнозинството продолжуваат да ги поддржуваат американските економски и дипломатски санкции против Русија (80%), прифаќајќи украински бегалци во САД (76%), обезбедувајќи дополнително оружје и воени резерви на украинската влада (72%) и давајќи економска помош за Украина ( 71%). Речиси четири од 10 поддржуваат испраќање американски војници да ја бранат Украина (38%).

Со сооднос шест спрема четири, Американците велат дека САД треба да ја поддржуваат Украина онолку долго колку што е потребно, дури и ако американските домаќинства мора да плаќаат повисоки цени на гасот и храната како последица. Сепак, постојат значителни партиски разлики.

Скоро две третини мислат дека инвазијата поставува преседан и  дека други земји можат да започнат војни за територијална добивка (64%). Уште поголемо мнозинство верува дека руската инвазија ќе ја поттикне Кина да го нападне Тајван (76%).