„Амазон“ во Италија казнет со 10 милиони евра


Италијанскиот регулатор денеска им изрече казни од вкупно 10 милиони евра на подружниците на американскиот гигант „Амазон“ поради ограничување на слободата на потрошувачите при електронско купување.

Амазон „значително го ограничи изборот на потрошувачите“ со стандардно „нарачување однапред и заштеда“ при купување широк спектар на производи, утврдија регулаторите, наметнувајќи казни за Amazon Services Europe и Amazon EU со седиште во Луксембург.

„Го поттикнуваат човекот да купува производи што не им се потребни“
Ваквите поставки ги зголемија шансите потрошувачите, наместо еднократно купување, да се одлучат да направат повеќе купувања во точно дефинирани временски периоди, објаснуваат тие.

„Означената опција за повторување на купувањето го охрабрува лицето периодично да купува производи дури и ако навистина не му се потребни и на тој начин ја ограничува нивната слобода на избор“, се вели во соопштението на италијанскиот регулатор. Амазон објави жалба.

Амазон: Клиентите заштедиле 40 милиони евра
Клиентите секојдневно профитираат од програмата „Пред-нарачајте и заштедете“, заштедувајќи пари и време на редовните испораки на артиклите што рутински ги користат, се вели во соопштението на американската компанија испратено по е-пошта.

Опцијата „Регистрирај се и зачувај“ им овозможува на клиентите однапред да нарачаат испорака на секојдневни потреби во редовни интервали, со дополнителен попуст на куповната цена на поединечните производи, а досега има овозможено заштеда во Италија во вкупен износ од повеќе од 40 милиони евра, според Амазон.