Албанскиот принц Лека Втори доби ќерка, ќе се вика по прабабата Џералдин

Албанија– Кралското семејство на Албанија слави за новата принова.

Престолонаследникот, принцот Лека Втори и принцезата Елија го дочекаа своето прво дете, девојче. Тие ја именуваа својата ќерка Џералдин – значајна почит кон прабабата на таткото на бебето, кралицата Џералдин. (Всушност, кралското бебе е родено во болницата „Кралицата Џералдин“ во Тирана!)

Кралицата Џералдин почина на 22 октомври 2002 година – точно 18 години на ден пред раѓањето на нејзината правнука.

„Нејзиното кралско височество и нејзиното дете се добро“, се вели во кралскиот двор во соопштението во кое се најавува раѓањето.

Кралицата Џералдин беше последната кралица на Албанија пред кралот Зогу I да биде принуден на прогонство кога Италијанците извршија инвазија во 1939 година. Иако монархијата беше распуштена, синот на Зогу, кралот Лека, остана претендент на престолот сè до неговата смрт во 2011 година и го наследи неговиот единствен син, Лека Втори.

Престолонаследникот Лека Втори се ожени со актерката и пејачка Елиа Захарија во октомври 2016 година, со што ја направи принцеза Елија на Албанците.

Двојката живее во Тирана, каде ги претставува Албанија и Косово и претседава со фондацијата „Кралица Џералдин“. Принцот Лека работел како советник во Министерството за надворешни работи на Албанија, Министерството за внатрешни работи и Кабинетот на албанските претседатели, додека принцезата Елија работи во Албанскиот народен театар.