Албанија не е пречка за интеграција на Северна Македонија

Албанија не е пречка за интеграција на Северна Македонија во Европска Унија (ЕУ), бидејќи оценката се прави врз основа на напредокот и сработеното, вели поранешниот шеф на албаската диломатија Едмонд Панарити за весникот „КОХА“.

-Како процес, Албанија не пречка за интеграција на Севрна Македонија во ЕУ, бидејќи оценката на секоја земја членка се прави врз основа на заслуженото. Гледајќи врз перспективата на рамнотежата во регионот и перспективите на нашите земји за нивниот диференциран или дискриминаторски третман, волјата на Европската комисија би била за истовремено отворање на разговорите за двете земји, смета Панарити.

Сепак, додава, одредени држави имат посебни ствови за нашите земји.

-Холандија на пример, е категорична во својот став кон Албанија да не и се даде датум за преговори, додека по позитивен став има за Северна Македонија. Исто така, за двете наши земји се појасна е и позицијата на Франција, истакнува Панарити.

Според него, со неопределен датум за Албанија и Северна Македонија се зголемува можноста за руското или друго влијание во регионот.