Ако вашиот здив ве потсетува на овие овошја, проверете се веднаш! Три симптоми на болест со која живеат многумина


Овие 3 симптоми можат да бидат тесно поврзани со дијабетес. Проверете ги!

Некои од вообичаените симптоми на дијабетес вклучуваат прекумерна жед, чести одења во тоалет и губење на тежината. Освен овие, постојат и некои помалку познати симптоми кои луѓето можат да ги забележат врз основа на нивниот мирис. Еден од малку познатите симптоми се нарекува пародонтална болест, која е најчеста стоматолошка состојба која ги погодува дијабетичарите. Според истражувањата, тој е видлив кај речиси 22% од оние со дијабетес, а некои пациенти не ни знаат дека го имаат, пренесува „Мирор“.

Овој симптом се рефлектира со лош здив. Според истражувањата, периодонтитисот е фактор на ризик за висок шеќер во крвта и може да доведе до хронично воспаление кое може да ги оштети коските што ги поддржуваат забите и да предизвика нивно олабавување или паѓање. Периодонтитисот е честа и тешка форма на стоматолошка болест во која вашите непца се одвојуваат од забите. Може брзо да напредува кај луѓето со дијабетес. Сепак, лошиот здив кој е сличен на расипани јаболка или круши е еден од знаците на периодонтитис. Таа е предизвикана од бактерии кои произведуваат сулфур во устата и може да биде ран знак за дијабетес.

Губење на видот
Исто така, губењето на видот и промените на слухот се некои од вообичаените симптоми кои укажуваат на дијабетес. Губењето или промената на видот може да биде резултат на висок шеќер во крвта бидејќи вишокот шеќер ги оштетува малите крвни садови во вашето око и влијае на вашиот вид. Ран симптом на ова може да биде и заматен вид или проблеми со читање или гледање далечни предмети. Можни се и темни, лебдечки дамки или ленти.

Слухот се менува
Промените во вашиот слух може да бидат поврзани и со висок шеќер во крвта, што може да ги оштети малите крвни садови и нервите во вашето внатрешно уво. Затоа, доколку почувствувате некој од горенаведените симптоми, време е веднаш да се консултирате со лекар за помош.