Ако тестот стане задолжителен за патување во странство, државата има капацитет да го спроведе

Земјата има капацитет да спроведе тестирања кај оние што ќе сакаат да патуваат доколку се донесе таква одлука да биде потребен тест за патување надвор од земјата, рече министерот за здравство Венко Филипе во одговор на новинарско прашање на денешната прес-конференција.

-Постои начин да се направи тестирање. Работиме на еден систем на брзи тестови кои го идентификуваат вирусот, а апаратот го има во неколку јавни здравствени установи и институции. Резултатот стигнува за еден час. Ако тоа е наша заедничка одлука може да го спроведеме, изјави Филипче.

Во однос на отворање на границите рече ќе почекаме да се официјализира документот со Грција, па да зборуваме конкретно за начинот на патување.