Ако ги чувствувате овие симптоми во прашање е делта сојот


Делта сојот  на вирусот ги има истите симптоми како и обичниот Ковид-19, а тоа се треска, кашлица, губење на мирис и вкус, но исто така и главоболка, замор и хроничен замор. Главната разлика е во тоа што овој вид повеќе ги напаѓа органите за дишење, предизвикувајќи суво грло и студ. Во споредба со претходните два вида, овој е доста позаразен и се шири побрзо.

“Делта сојот е откриен во Индија. Првата мутација беше т.н. D614G, кој се прошири во Европа, САД, уби стотици илјади луѓе, барем во нашите земји. И сега е заменет, со друга варијанта, со алфа варијанта. Сега ова е третата варијанта, која има големо влијание, Делта. Но, тоа е целта на овој вирус. На вирусот е да се создадат соеви што се повеќе заразни, вели д-р Пол Офит.

Она што е интересно е дека овој вид не е поубиствен од вообичаеното и дека се доволни две дози на вакцината за да се заштити организмот од него. Покрај тоа, делта сојот влијае повеќе на децата, а сето тоа не затоа што се повеќе склони кон инфекција, туку затоа што е позаразна, предупредуваат експертите.