Акита е една од најпопуларните раси на кучиња, но не е за почетници


Акита е големо, силно, достоинствено, многу интелигентно, но и донекаде тврдоглаво јапонско куче. Оваа раса стана многу популарна по филмот за верното куче Хачику, но не се препорачува за почетници.

Акита потекнува од јапонската провинција Тохоку и се користела за лов на мечки пред неколку векови. Подоцна почнале систематски да ја одгледуваат за борби, а после тоа љубителите на кучињата и природата со голема мака успеале да ја зачуваат расата во повеќе или помалку оригинална форма. Во Јапонија кучето е високо ценето и прогласено за национално богатство.

Акита треба да биде висока околу 67 сантиметри (машки), односно 61 сантиметар (женски), со толеранција од три сантиметри. Може да биде бела, црна, кафеава или црвена, но најчеста е комбинација на бело со црвеникаво крзно. Неговиот горниот слој е тврд и правилен, а подвлакното е меко и густо.

Акита е големо и многу хармонично градено, силно куче. Има дебел и мускулест врат, помалку триаголни уши и висока, густа опашка свиткана над грбот.

Акита е многу лојално, мирно и интелигентно куче. Има силна волја, поради што понекогаш е тешко да се тренира. Генерално добро функционира со деца, но може да повреди помали деца поради неговата големина. Сепак, тој не треба да се остави сам со децата, особено со непознатите.

Тој е внимателен кон странците, што го прави одлично куче чувар. Понекогаш може да биде агресивен кон кучиња од ист пол и помали миленици и посесивно кога е храната во прашање. Освен по изгледот за да го одвратат несаканото друштво, Акита се познати по тоа што лаат за да ги предупредат своите сопственици кога се чувствуваат загрозени или загрозени. Нивното лаење е длабоко и громогласно, а ако провалникот или напаѓачот не биде избркан од гласноста на Акита, ќе биде избркан од неговиот темперамент и многу силен залак.

Ако на овие кучиња им е здодевно, тие можат да станат деструктивни. Поради својот намерен карактер, не е за сопственици почетници.

Ова е многу активно куче на кое му треба многу вежбање. Заедно со долгите прошетки и игри во дворот, може да живее и во стан. Пропаѓа двапати годишно, затоа треба добро да се четка со цврста четка еднаш неделно.

Исто така, постои американска Акита која има и гени Тоса и Мастиф и се смета за посебна раса од повеќето одгледувачници.