Африка се дели на два дела, ќе се формира нов океан


Научниците тврдат дека Африка се дели на два дела, што на крајот ќе доведе до формирање на нов океан. Иако процесот ќе трае милиони години, овој процес ќе ја одвои денешна Сомалија и делови од Кенија, Етиопија и Танзанија од остатокот на континентот.

Африка „се распаѓа или се дели на два дела“, а се „раѓа“ нов океан. Според истражувањето објавено во списанието Geophysical Research Letters, два големи делови од континентот се одвојуваат, а тоа на крајот може да доведе до формирање на нов океан.

Станува збор за процес наречен „рифтинг“, кој, според Science Direct, всушност претставува „кинење на една тектонска плоча на две или повеќе плочи кои се одделени со дивергентни граници на плочите“.

Нискиот регион наречен „Рифт долина“ еруптира каде што се поместуваат тектонските плочи на Земјата, според National Geographic. Овие пукнатини можат да се појават на копно, како и на дното на океанот.

Овој феномен може да датира од пред најмалку 138 милиони години кога Јужна Америка и Африка беа поделени на различни континенти. Во последните 30 милиони години, арапската плоча се оддалечи од Африка, процес што резултираше со создавање на Црвеното Море и Аденскиот залив, пишува NBC News.

Поделбата на континентот е поврзана со источноафриканската пукнатина, пукнатина долга 56 километри што се појави во етиопската пустина во 2005 година, а според извештајот на Economic Times, тоа ќе предизвика формирање на ново море.

Сеизмичките податоци дадени во истражувањето покажуваат дека создавањето на пукнатината е иницирано од слични тектонски процеси кои се случуваат на дното на океанот. Пукнатината е откриена на границата на три тектонски плочи, африканско-нубиска, африканско- сомалиска и арапска, кои се одвојуваат подолго време.

Источноафриканската долина Рифт се протега на повеќе од 3.000 километри, од Аденскиот Залив на север до Зимбабве на југ. The Conversation пишува дека овој расцеп ја дели африканската плоча на два дела, сомалиска и нубиска плочи.

„Ова е единственото место на Земјата каде што можете да проучите како континенталниот јаз станува океански“, изјави Кристофер Мур, докторант на Универзитетот во Лидс.

Како што се случува расцепување, материјалот од длабочините на Земјата се движи кон површината и ја формира океанската кора на гребените.

„Можеме да видиме како се формира океанската кора, бидејќи во однос на неговиот состав и густина е екстремно различна од континенталната кора“, рече Мур, кој користи сателитски радар за следење на вулканската активност во Источна Африка, која е поврзана со „кршењето“ на континентот, изјави тој претходно NBC News.

Ќе бидат потребни милиони години за Африка да се подели на два еднакви дела, а за формирање на нов океан ќе бидат потребни 5 до 10 милиони години, што на крајот би можело да обезбеди земји без излез на море, вклучувајќи ги Уганда и Замбија. Помалиот континент што ќе произлезе од поделбата ќе вклучува земји како денешна Сомалија, делови од Кенија, Етиопија и Танзанија, пишува USA Today.

ГПС-следењето откри различни стапки на движење на земјиштето помеѓу гореспоменатите тектонски плочи, при што арапската плоча се оддалечува од Африка за еден инч годишно.

„Како што добиваме сѐ повеќе и повеќе ГПС мерења, можеме подобро да разбереме што се случува. Аденскиот Залив и Црвеното Море ќе го поплават регионот Афар и источноафриканската долина Рифт и ќе станат нов океан, а тој дел од Источна Африка ќе стане посебен мал континент“, рече морскиот геофизичар Кен Меконалд.

Иако процесот на рифтинг трае веќе некое време, тој се најде на насловните страници само во 2018 година со појавата на голема пукнатина во долината Рифт во Кенија. Сепак, „Гардијан“ тогаш објави дека огромниот расцеп бил предизвикан од ненадејна ерозија, а не од докази за активно делење на африканскиот континент на два дела.