Аџиите почнаа да пристигнуваат во Мека

Фото: Б. Грданоски

Саудиска Арабија – Муслиманските верници денеска почна да пристигнуваат во Мека на аџилак, но во драстично помал број поради пандемијата со новиот коронавирус.

Аџилакот почнува в среда и обично Мека во текот на петдневниот верски обред ја посетуваат околу 2,5 милиони луѓе од разни краеви на светот.

Министерството за аџилак на Саудиска Арабија соопшти дека годинава ќе можат да учествуваат од илјада до 10.000 луѓе, кои веќе престојуваат во земјата, од кои две-третини се жители кои имаат странско државјанство.

Саудиската Влада годинава ќе ги покрие трошоците на аџиите, вклучително овброците, хотелското сместување, транспортот и здравственото осигурување.

Саудиска Арабија од аџилакот секоја година има една милијарда долари приход,

Кралството е една од најзагрозените земји од епидемијата со Ковид-19 на Блиски Исток, со повеќе од 266.000 инфицирани лица и 2.733 смртни случаи.