Адвокатската фирма на Трамп се откажа од случајот во Пенсилванија

Луѓето ја слават победата на Бајден во Филаделфија (Фото: Ројтерс)

Голема адвокатска фирма се повлече преку ноќ од случајот со кампањата на Трамп во Пенсилванија со барањето да бидат исфрлени гласачките ливчиња по пошта, во последниот удар врз обидите на претседателот да го оспори изборниот резултат во 2020 година на суд.

Фирмата „Портер Рајт Морис и Артур“ со седиште во Охајо, која покрена тужба во понеделникот, тврдејќи дека употребата на поштенски ливчиња создала „нелегален двостепен систем на гласање“ во државата, нагло се повлече од тој случај во меморандум до Судот. Веста најпрво ја објави „Њујорк тајмс“

Одделно, адвокатите на кампањата Трамп ја повлекоа тужбата во Аризона, признавајќи дека случајот нема да покрене доволно гласови за промена на изборниот резултат во државата.

За разлика од повеќето судски процеси покренати од кампањата на Трамп, кои беа насочени кон мали групи на гласови чие исклучување не би го променило изборниот резултат, тужбата „Портер Рајт“ во Пенсилванија предизвика речиси 2,65 милиони гласови кои беа дадени по пошта, а мнозинството од нив за демократите.

Во тужбата беше обвинет секретарот на комонвелтот, Кети Буквар, за „арбитрарни и незаконски дејства“ и беше побарана итна наредба за забрана за сертифицирање на резултатите од изборите во Пенсилванија.

Со застојот на оваа судска постапка, сертификацијата во Пенсилванија – и формалниот избор на Џо Бајден за претседател – се приближи чекор поблиску. Според законот, резултатот на државата мора да биде заверен до 23 ноември.

Веста дојде кога коалицијата на американски федерални и државни претставници соопшти дека нема докази дека гласовите биле компромитирани или изменети на претседателските избори минатата недела, отфрлајќи ги неиздржаните тврдења за широка измама изнесена од Трамп и многу негови приврзаници.

Изјавата на експертите за сајбер безбедност гласеше дека изборите на 3 ноември како најбезбедни во историјата на Америка.

Десетици тужби покренати од кампањата Трамп во шест држави за оспорување на изборниот резултат добија мала привлечност. Кампањата извојува мали победи во судовите, како што е барањето од Пенсилванија да ги издвојува ливчињата добиени по денот на изборите, во случај подоцна да бидат прогласени за неважечки.

Но, тој базен на гласачки ливчиња и други насочени во судските процеси за Трамп не е доволно голем за да се надмине предноста на Бајден во Пенсилванија, каде тој е во предност од речиси 60.000 гласови. (Гардијан)