Адам Михник: Путин е ученик на Лукашенко

Адам Михник вели дека Лукашенко ќе победи во натпреварот помеѓу него и Путин околу тоа кој е подобар политички играч

Прославениот полски дисидент, мислител, а потоа и главен уредник на познатиот весник „Газета виборча“, Адам Михник, вели дека белоруските демократи сега не се борат само за себе, „туку и за демократијата во Украина, демократијата во Русија, демократијата во Полска, како и демократијата во балтичките земји. Денес, белоруската борба е најважната борба за демократија во целост на регионот“. Михник во интервју за полскиот магазин „Критика политична“ вели дека Александар Лукашенко е подобар политички играч од Владимир Путин. „Тој ќе победи на ваков натпревар. Тој дојде прв. Потоа Путин започна да го следи неговото водство. Затоа, можеме дури и да тврдиме дека Путин е ученик на Лукашенко“, оценува Адам Михник.

Еве неколку извадоци од тоа интервју во кое Михник ги оценува настаните во белорусија и нивното влијание не само во регионот туку и во Европа:

 

Вие се сретнавте и со Путин и со Лукашенко. Каков политичар е Лукашенко?

Да, го запознав. Знаете, многу е тешко да се каже нешто за некоја личност со која разговаравте околу 2,5 или 3 часа. Тој е еден вид итра стара селска лисица од колхозна фарма и хулиган во исто време. Еден вид обичен крадец. И тој е исто така прилично бескрупулозен. Во Киев слушнав за наводниот разговор помеѓу Лукашенко и Порошенко, пред украинските избори – не знам колку од ова е точно, но сигурно е направена добра приказна: „Петро, дали имаш проблеми со изборите? Испрати ми го шефот на вашата изборна комисија на две недели. Ќе му кажам како да се направи“.

Проблемот не е толку многу што Лукашенко може да даде ваква изјава, туку дека не ни поцрвенува веднаш откако ќе го стори тоа. Тој верува дека тоа е сосема нормално и дека сè што се зборува за земјите управувани со закон, европските вредности и човековите права ширум светот, не е ништо друго освен чад и огледала, обиди да се стави перде пред очите. Тој верува дека политиката во целост се заснова врз лидерите кои ја водат претставата. Ве потсетувам дека ова е личност која имаше амбиции да стане цар на цела Русија. Најтажниот ден во неговиот живот беше денот кога Елцин изјави дека Путин наместо него ќе го заземе местото. И уште од тоа време, Лукашенко и Путин имаа врска која беше груба околу рабовите. Честопати гледав и читав брутални напади врз Лукашенко во руските државни медиуми; тие го исмеваа неговиот примитивизам и така натаму… И дури и од самиот Путин слушнав дека Путин ги гледа Белорусите во полошо светло од тоа што некогаш го правеше Хитлер. Затоа, овие односи всушност се склони кон поострата линија. За Путин, Лукашенко е некој по линиите на Енвер Хоџа, Брежнев или Хрушчов пред него. Со други зборови, Лукашенко е мала птица која пее погрешна мелодија. Неговиот сопственик не го сака, но не може да го убие од политички, климатски поврзани и дипломатски причини. Ми се чини дека Лукашенко не е тип на личност што може да води дијалог, исто како и сите слични политичари: Качињски, Орбан и Путин, на пример. Тој ќе започне дијалог само среде давење, кога водата ќе го достигне носот и ќе почне да навлегува. Но, очигледно е дека во тој момент веќе ќе биде предоцна за дијалог. Единствено што ќе остане да се разговара ќе бидат условите за негово предавање.

 

Кој е подобар политички играч: Лукашенко или Путин?

Мислам дека Лукашенко ќе победи на ваков натпревар. Тој дојде прв. Потоа Путин започна да го следи неговото водство. Затоа, можеме дури и да тврдиме дека Путин е ученик на Лукашенко. Но, нивната врска е класичен случај на кучето што ја брка опашката. Лукашенко е попримитивен од Путин. Тој, најверојатно, е лишен од вредности, веројатно воопшто не е верник во моќта на аргументирање; Лукашенко верува само во аргументирање преку моќ. Освен ова, Лукашенко секогаш имаше добро чувство за духот на конзервативата, постсоветската, белоруската провинција. Во суштина, тоа е провинцијата што го донесе на власт, зашто го сметаше за свој производ, „еден од нас“. Во однос на идентитетот, Лукашенко беше приближно близу до неговото население; во овој поглед, ние дефинитивно можеме да го споредиме со другите. Но, тој е различен од, да речеме, Качињски, иако очигледно има сличности. Различен од Орбан. Од Путин.

 

Белорусија е најблискиот сојузник на Русија. Дали е можна независна Белорусија?

Белорусија е во слична ситуација како Ерменија. Тоа значи дека секој што управува со земјата е подготвен да гради добри односи со Кремљ. И додека Кремљ останува силен како што е, Русија е таа што ќе претставува доминантна страна на врската; Русија ќе ги постави условите. Во исто време, ситуацијата ќе започне да изгледа малку поинаква ако нешто се промени во самата Русија. Вие прашавте дали нешто во последните настани ме изненадува. Навистина сум изненаден од експлозијата на демократските тенденции во Хабаровск на Далечниот исток на Русија. Никој не го очекуваше ова. Но, сега Белорусија е во центарот на вниманието на Европа. Убеден сум дека белоруските демократи не се борат само за себе, туку и за демократијата во Украина, демократијата во Русија, демократијата во Полска, како и демократијата во балтичките земји. Денес, белоруската борба е најважната борба за демократија во целост на регионот.