9 јуни во историјата – Францускиот морепловец Жак Картие прв го истражуваше Квебек во денешна Канада


 

Францускиот морепловец Жак Картие станува првиот европски истражувач кој дојде до реката Сент Лоренс во денешен Квебек, Канада.

Во 1534 година, Картие беше назначен од кралот Франсоа I на Франција да ги истражува северните американски земји во потрага по богатство и шпекулираниот северозападен премин кон Азија. Таа година, Картие влегол во заливот Сент Лоренс покрај Теснецот на Островот Бел, го истражил северниот брег на далечина, а потоа отпатувал по западниот брег на Њуфаундленд до Кејп Ангил. Оттаму, тој пловел околу островите Магдалена и Принц Едвард, го истражувал заливот Шалер и го поседот на полуостровот Гаспе во Квебек за Франција. Потоа го откри влезот на реката Сент Лоренс, отпловил на север до островот Антикости, а потоа се врати во Европа.

Претходно се мислеше дека е неплоден и негостопримлив регион, но откритијата на Картие за топлите и плодни земји околу Заливот Сент Лоренс го инспирираа Франсоа I да го испрати втора експедиција во 1535 година. На ова патување, тој влезе во Сент Лоренс до домородното село Хочелага, место на денешниот град Монтреал. На неговото враќање во Франција, тој го истражувал Каботскиот теснец долж јужниот брег на Њуфаундленд. Картие ја водеше последната експедиција во регионот во 1541 година, како дел од неуспешните напори за колонизација. Неговите обемни географски откритија ја формираа основата за поседување на Франција на богатата долина Сент Лоренс во 17. век.