9 декември во историјата – Американските маринци упаднаа во Могадиш, Сомалија


 

На 9 декември 1992 година, 1.800 американски маринци пристигнaa во Могадиш, Сомалија, за да ги предводат мултинационалните сили чија цел беше да го врати редот во земјата опфатена со конфликти.

По векови колонијално владеење од страна на земји вклучувајќи ги Португалија, Британија и Италија, Могадиш стана главен град на независна Сомалија во 1960 година. Помалку од 10 години подоцна, воена група предводена од генерал-мајор Мухамед Сијад Баре ја презеде власта и ја прогласи Сомалија за социјалистичка држава. Суша во средината на 1970-тите комбинирана со неуспешен бунт на етничките Сомалијци во соседната провинција на Етиопија предизвикаа многу луѓе да останат без храна и засолниште. До 1981 година, речиси 2 милиони жители на земјата беа бездомници. Иако беше потпишан мировен договор со Етиопија во 1988 година, борбите се зголемија меѓу ривалските кланови во Сомалија, а во јануари 1991 година Баре беше принуден да го напушти главниот град. Во текот на следните 23 месеци, граѓанската војна во Сомалија уби околу 50.000 луѓе; уште 300.000 умреа од глад додека мировните сили на Обединетите нации залудно се бореа да го вратат редот и да обезбедат помош во хаосот на војната.

На почетокот на декември 1992 година, американскиот претседател во заминување Џорџ Х.В. Буш го испрати контингентот маринци во Могадиш како дел од мисијата наречена „Операција за обновување на надежта“. Поддржани од американските трупи, меѓународните хуманитарни работници наскоро можеа да ја вратат дистрибуцијата на храна и другите операции за хуманитарна помош. Спорадичното насилство продолжи, вклучувајќи го и убиството на 24 војници на ОН од Пакистан во 1993 година. Како резултат на тоа, ОН го одобри апсењето на генералот Мохамед Фарах Аидид, водач на еден од бунтовничките кланови. На 3 октомври 1993 година, за време на обидот за апсење, бунтовниците соборија два хеликоптери на американската армија „Блек хок“ и убија 18 американски војници.

Додека ужасните ТВ гледачи гледаа слики од крвопролевањето – вклучително и снимки од поддржувачите на Аидид како го влечат телото на еден загинат војник низ улиците на Могадишу, навивајќи – претседателот Бил Клинтон веднаш даде наредба сите американски војници да се повлечат од Сомалија до 31 март 1994 година. Другите западни нации го следеа примерот. Кога последните мировници на ОН заминаа во 1995 година, завршувајќи ја мисијата што чинеше повеќе од 2 милијарди долари, Могадиш сè уште немаше функционална влада. Договорот за прекин на огнот потпишан во Кенија во 2002 година не успеа да го запре насилството, иако во 2004 година беше свикан нов парламент.