5 декември во историјата – Ескадрила од авиони исчезна во Бермудскиот триаголник


 

Во 14,10 часот на 5 декември 1945 година, пет торпедо-бомбардери ер“ на американската морнарица кои го сочинуваа Летот 19, полетаа од поморската воздушната база Форт Лодердејл во Флорида на рутинска тричасовна мисија за обука. По завршувањето на нивната цел, Летот 19 требаше да ги однесе на исток за дополнителни 67 милји, потоа да сврти на север за 73 милји, а потоа назад до воздушната база, вкупно растојание од 120 милји. Тие никогаш не се вратија.

Два часа по почетокот на летот, водачот на ескадрилата, кој леташе во областа повеќе од шест месеци, пријавил дека му откажале компасот и резервниот компас и дека неговата позиција не е позната. Другите авиони доживеале слични дефекти на инструментот. Биле контактирани радио објекти на копно за да се најде локацијата на изгубената ескадрила, но ниту еден обид не беше успешен. По уште два часа збунети пораки од авионите, во 18,20 часот се слушна искривен радио пренос од водачот на ескадрилата, кој очигледно ги повикува неговите луѓе да се подготват да ги напуштат авионите истовремено поради недостаток на гориво.

Во тоа време, неколку копнени радарски станици конечно утврдиле дека Летот 19 бил некаде северно од Бахамите и источно од брегот на Флорида, а во 19,27 часот полетал авион за пребарување и спасување „Маринер“ со 13-член екипаж. Три минути подоцна, авионот „Маринер“ преку радио до својата домашна база соопшти дека неговата мисија е во тек. За „Маринер“ никогаш повеќе не се слушна. Подоцна, имаше извештај од танкер кој крстарел покрај брегот на Флорида за видлива експлозија видена во 19,50 часот.

Исчезнувањето на 14-те луѓе од Летот 19 и 13-те луѓе од „Маринер“ доведе до една од најголемите воздушни и морски потраги до тој датум, а стотици бродови и авиони исчешлаа илјадници квадратни милји од Атлантскиот Океан, Мексиканскиот Залив и оддалечени локации во внатрешноста на Флорида. Ниту една трага од телата или авионите никогаш не беше пронајдена.

Иако поморските власти тврдеа дека остатоците од шесте авиони и 27 луѓе не биле пронајдени бидејќи бурното време ги уништило доказите, приказната за „Изгубената ескадрила“ помогнала да се зацврсти легендата за Бермудскиот триаголник, област на Атлантскиот Океан каде што бродовите и авионите се вели дека исчезнуваат без трага. Се вели дека Бермудскиот триаголник се протега од јужниот брег на САД до Бермудите и надолу до брегот на Атлантскиот Океан на Куба и Санто Доминго.