4 ноември во историјата – Откриен влезот на гробницата на кралот Тутанкамон


 

На 4 ноември 1922 година британскиот археолог Хауард Картер и неговите работници откриваат скали кои водат до гробот на кралот Тутанкамон во Долината на кралевите во Египет.

Кога Картер првпат пристигнал во Египет во 1891 година, повеќето од античките египетски гробници биле откриени, иако малку познатиот крал Тутанкамон, кој починал кога имал 18 години, сè уште не бил пронајден. По Првата светска војна, Картер започна интензивна потрага по „Гробницата на кралот Тут“, конечно наоѓајќи скали до погребната соба скриена во остатоците во близина на влезот на блиската гробница на кралот Рамзес VI во Долината на кралевите. На 26 ноември 1922 година, Картер и неговиот колега археолог Лорд Карнарвон влегоа во внатрешните комори на гробницата, наоѓајќи ги чудесно недопрени.

Така започна монументалниот процес на ископување во кој Картер внимателно ја истражуваше гробницата со четири соби во текот на неколку години, откривајќи неверојатна колекција од неколку илјади предмети. Најпрекрасното архитектонско откритие беше камениот саркофаг со три ковчези вгнездени еден во друг. Во последниот ковчег, направен од цврсто злато, се наоѓала мумијата на момчето-кралот Тутанкамон, зачувана повеќе од 3.000 години. Повеќето од овие богатства сега се сместени во музејот во Каиро.