4 декември во историјата – Заложникот Тери Андерсон ослободен во Либан


 

На 4 декември 1991 година, исламските милитанти во Либан го ослободија киднапираниот американски новинар Тери Андерсон по 2.454 дена во заробеништво.

Како главен дописник за Блискиот Исток за Асошиетед прес, Андерсон ја покриваше долготрајната граѓанска војна во Либан (1975-1990). На 16 март 1985 година, тој беше киднапиран на улица во западен Бејрут додека го напушташе тениското игралиште. Неговите киднапери го однеле во јужните предградија на градот, каде што беше затворен во подземна зандана во следните шест и пол години.

Андерсон беше еден од 92. странци (вклучувајќи 17 Американци) киднапирани за време на жестоката граѓанска војна во Либан. Киднапирањата беа поврзани со Хезболах, или Партијата на Бога, милитантна шиитска муслиманска организација формирана во 1982 година како реакција на военото присуство на Израел во Либан. Тие заробија неколку Американци, вклучувајќи го и Андерсон, набргу откако кувајтските судови затворија 17 шиити прогласени за виновни за бомбардирањето на американската и француската амбасада таму во 1983 година. Хезболах во Либан доби финансиска и духовна поддршка од Иран.

Односите на САД со Иран – и со Сирија, другото големо странско влијание во Либан – покажаа знаци на подобрување до 1990 година, кога граѓанската војна се приближи кон својот крај, потпомогната од интервенцијата на Сирија во име на либанската армија. Со желба да добие наклоност од САД со цел да ги промовира сопствените економски цели, Иран го искористи своето влијание во Либан за да сеослободат речиси сите заложници во текот на 1991 година.

Андерсон се врати во САД и повторно се обедини со своето семејство, вклучувајќи ја и ќерката Сулеме, родена три месеци по неговото апсење. Во 1999 година, тој ја тужеше иранската влада за 100 милиони долари, обвинувајќи ја дека ги спонзорирала неговите киднапери; тој доби милионска наплата.