3 април во историјата – Убиен е Џеси Џејмс


Џеси Џејмс (десно) и неговиот убиец Роберт Форд, кој во историјата е запаметен како „кукавицата“

 

Еден од најпознатите американски криминалци, Џеси Џејмс, е убиен од Боб Форд, колега член на бандата, кој го предал Џејмс за парична награда. Шеснаесет години Џеси и неговиот брат Френк вршеа грабежи и убиства низ Средниот Запад. Детективските списанија и евтините романите ја гламурозираа бандата Џејмс, претворајќи ги во митски Робин Худови кои беа натерани на криминал од неетички земјопоседници и банкари. Во реалноста, Џеси Џејмс беше безмилосен убиец кој крадеше само за себе.

Во текот на следните неколку години, браќата Џејмс станаа осомничени за неколку грабежи на банки низ западен Мисури. Сепак, локалните жители беа сочувствителни кон поранешните јужни герилци и гарантираа за браќата. Во текот на доцните 1860-ти и раните 1870-ти, бандата Џејмс ограбуваше само неколку банки годишно, инаку одржувајќи низок профил.

Во 1873 година, бандата Џејмс влезе во играта за грабеж на воз. За време на еден таков грабеж, бандата одбила да земе пари или скапоцености од јужњаците. Поради грабежите на возовите беше ангажирана детективската агенција „Пинкертон“ за да ја изведе бандата Џејмс пред лицето на правдата. По неуспешниот обид на оперативците на „Пинкертон“ да ја убијат бандата Џејмс остави една жена и нејзиното дете повредени и предизвика јавно сочувство за Џеси и Френк Џејмс.

Бандата Џејмс доживеа неуспех во 1876 година кога го нападнаа градот Нортфилд во Минесота. Групата Помладите браќа, братучеди на браќата Џејмс, беа застрелани и ранети за време на дрскиот пладневен грабеж. Откако побегнаа во различен правец од Џеси и Френк, Помладите браќа беа заробени од голема потера и подоцна осудени на доживотен затвор. Џеси и Френк, единствените членови на бандата кои успеаја да избегаат, се упатија кон Тенеси за да се скријат.

Откако помина неколку тивки години со земјоделство, Џеси организираше нова банда. Чарли и Роберт Форд беа на работ да се приклучат на новата банда, но тие воошто не го сакаа не го сакаа Џеси, дури и го мразеа, и решија да го убијат за да ги парите од наградата. На 3 април, додека мајката на Џеси подготвувала појадок, новата банда се сретнала за да го слушне планот на Џеси за следниот грабеж. Кога Џеси го свртел грбот за да намести слика на ѕидот, Боб Форд му пукал неколку пати во грб.

На неговиот надгробен споменик пишува: „Џеси В. Џејмс, почина на 3 април 1882 година, на возраст од 34 години, 6 месеци, 28 дена, убиен од предавник и кукавица чие име не е достојно да се појави овде“.