25 ноември во историјата – „Стапица за глувци“ од Агата Кристи почна да се прикажува во Лондон


 

 „Стапица за глувци“, мистерија за убиство напишана од романсиерката и драматург Агата Кристи, почна да се прикажува во театарот „Амбасадори“ во Лондон. Претставата на која ѝ се радуваше публиката ќе стане најдолгата театарска пиеса која постојано се прикажуваа во историјата.

Кога премиерата на „Стапица за глувци“ беше прикажана во 1952 година, Винстон Черчил беше британски премиер, Јосиф Сталин беше советски владетел, а Хари Труман беше претседател. Кристи, веќе многу успешна англиска писателка на мистерии, првично ја напиша драмата за кралицата Мери, сопруга на покојниот крал Џорџ V. Првично наречена „Три слепи глувци“, таа имаше премиера како 30-минутна радио драма на 80-от роденден на кралицата во 1947 година. Кристи подоцна ја продолжи драмата и ја преименуваше во „Стапица за глувци“ – референца на претстава во претстава изведена во „Хамлет“ на Вилијам Шекспир.

На 25 ноември 1952 година, 453 луѓе седнаа на своите места во театарот „Амбасадори“ за лондонската премиера на „Стапица за глувци“ на Кристи. Драмата се игра во „Монксвел Манор“, чии домаќини и гости се завеани меѓу радио извештаите за убиец на слобода. Наскоро детектив се појавува на скии со застрашувачката вест дека убиецот, а веројатно и следната жртва, најверојатно се меѓу нив. Наскоро индициите и лажните траги се трупаат високо како снегот. На секое кревање на завесата, поединецот кој е откриен како убиец чекори напред и ѝ кажува на публиката дека тие се „партнери во криминалот“ и дека треба „да ја чуваат тајната на она што е заклучено во своето срце“.

Ричард Атенборо и неговата сопруга, Шила Сим, беа првите ѕвезди на „Стаапица за глувци“. До денес, повеќе од 300 актери и актерки се појавија во улогите на осумте ликови. Дејвид Равен, кој го играше „Мајорот Меткалф“ на 4.575 изведби, е во „Гинисовата книга на рекорди“ како најиздржлив актер во светот, додека Ненси Сибрук е забележана како најстрпливата во светот за 6.240 изведби или 15 години како замена за „Г-ѓа Бојл“.

„Стапица за глувци“ не се смета за најдобра драма на Кристи, а истакнат сценски режисер еднаш изјави дека „Стапица за глувци“ треба да се укине со акт на парламентот. Сепак, популарноста на шоуто не опаѓа. Запрашана за нејзината трајна привлечност, Кристи рече: „Тоа е вид на игра во која можете да поведете кого било. Тоа навистина не е застрашувачко. Тоа не е навистина страшно. Тоа навистина не е фарса, но има малку од сите овие работи и можеби тоа задоволува многу различни луѓе“. Во 1974 година, по речиси 9.000 претстави, претставата беше преместена во театарот „Сент Мартин“, каде што остана до март 2020 година, по што пандемијата Ковид-19 ги ​​прекина претставите.

Агата Кристи, која напиша голем број најпродавани мистериозни романи, почина во 1976 година.