25 јануари во историјата – Пронајден е најголемиот дијамант


 

На 25 јануари 1905 година, во рудникот „Премиер“ во Преторија, Јужна Африка, откриен е дијамант од 3.106 карати за време на рутинска проверка од страна на началникот на рудникот. Со тежина од 600 грама и крстен „Кулинан“, тој беше најголемиот дијамант некогаш пронајден.

Фредерик Велс бил 18 метри под површината на земјата кога забележал блесок од ѕвездена светлина сместена во ѕидот веднаш над него. Неговото откритие истото попладне му беше претставено на Сер Томас Кулинан, кој беше сопственик на рудникот. Кулинан потоа го продаде дијамантот на провинциската влада Трансвал, која му го подари каменот на британскиот крал Едвард VII како роденденски подарок. Загрижен дека дијамантот би можел да биде украден при транзит од Африка до Лондон, Едвард договорил да се испрати лажен дијамант на пароброд натоварен со детективи како тактика за пренасочување. Додека мамката полека се пробиваше од Африка на бродот, „Кулинан“ беше испратен во Англија во обична кутија.

Едвард му го доверил сечењето на „Кулинан“ на Џозеф Ашер, шеф на компанијата за дијаманти „Ашер“ од Амстердам. Ашер, кој го исекол познатиот дијамант „Екцелсиор“, дијамант од 971 карати, пронајден во 1893 година, го проучувал каменот шест месеци пред да се обиде да го исече. При неговиот прв обид, челичниот нож се скрши, без влијание врз дијамантот. При вториот обид, дијамантот се скрши точно како што беше планирано; Ашер потоа наводно се онесвестил од нервозна исцрпеност.

„Кулинан“ подоцна беше исечен на девет големи камења и околу 100 помали, проценети на милиони долари. Најголемиот камен се нарекува „Ѕвезда на Африка I“ или „Кулинан I“ и со 530 карати, тој е најквалитетниот безбоен дијамант во светот кој е пресечен. Вториот по големина камен, „Ѕвездата на Африка II“ или „Кулинан II“ е 317 карати. И двата од овие камења, како и „Кулинан III“, се изложени во Лондонската кула со друг британски крунски накит; „Кулинан I“ е поставен во кралскиот жезол на британскиот суверен, додека „Кулинан II“ седи во империјалната државна круна.