24 септември во историјата – Поразената Бугарија побара примирје во Првата светска војна


 

На 24 септември 1918 година, владата на Бугарија издаде официјално соопштение во кое објави дека испратила делегација да бара прекин на огнот со сојузничките сили што ќе стави крај на учеството на Бугарија во Првата светска војна.

Откако двете страни тајно ѝ се додворуваа како сојузник во првите месеци од војната, Бугарија одлучи во корист на Германија и Централните сили во октомври 1915 година. До крајот на истиот месец, бугарските сили се судрија со српската војска во поранешната отоманска провинција на Македонија, создавајќи клин меѓу Србија и сојузничките сили во Грција кои се обидуваа да ѝ помогнат на таа земја. Во летото 1916 година, Бугарија изврши инвазија и окупација на дел од тогаш неутрална Грција, организирајќи голема офанзива во август, која беше запрена само со британските воздушни и поморски напади. Во април 1917 година, понатамошните британски напади врз бугарските ровови на македонското Дојранско езеро се покажаа неуспешни, а двете страни останаа заглавени во ќор-сокак во поголемиот дел од следната година.

Во текот на 1918 година, кога сојузниците почнаа да вршат поголем притисок врз Германија на Западниот фронт, Германците беа принудени да пренесат многу од своите војници од Солунскиот фронт – како што беа познати боиштата на северна Грција и Македонија – каде што имаа им помагаат на своите бугарски сојузници. Како резултат на тоа, планираната бугарска офанзива за тоа лето беше откажана, што придонесе за распаѓање на моралот и растечко незадоволство меѓу бугарските трупи и на домашниот фронт, каде што луѓето гладуваа. Во средината на септември, сојузниците ја искористија слабоста на непријателот со започнување на сопствена офанзива во Солун, предводена од францускиот генерал Луј Франше д’Еспери. Помалку од една недела по првичниот напад врз германските и бугарските позиции во Македонија, сојузниците го зазедоа Дојранското Езеро. Поразот во Македонија предизвика немири во бугарскиот главен град Софија, вклучително и бунт во армискиот гарнизон.

На 24 септември, кога британските сили се приближуваа до бугарската граница – тие ќе ја преминат следниот ден – бугарската влада објави соопштение во кое објави дека поради „спрегата на околностите што неодамна се појавија“, нејзините власти „го овластиле командантот на армијата да му предложи на генералисимусот на армиите на Антантата во Солун прекин на непријателствата и отпочнување преговори за примирје и мир. Преговорите за примирје започнаа на 28 септември, а Бугарија формално излезе од Првата светска војна следниот ден, откако загуби вкупно 90.000 војници во текот на конфликтот.