24 мај во историјата – Во Аушвиц пристигна нов лекар: „Ангелот на смртта“


Јозеф Менгеле е во средината

 

На 24 мај 1943 година, логорот за истребување во Аушвиц, Полска, прими нов лекар, 32-годишниот Јозеф Менгеле, човек кој ќе го добие прекарот „Ангелот на смртта“.

Роден 1911 година во Баварија, Менгеле студирал филозофија под Алфред Розенберг, чии расни теории имале големо влијание врз него. Во 1934 година, веќе член на Нацистичката партија, се приклучил на истражувачкиот персонал на Институтот за наследна биологија и расна хигиена.

По пристигнувањето во Аушвиц и желен да ја унапреди својата медицинска кариера со објавување „револуционерна“ работа, тој почна да експериментира со живи еврејски затвореници. Под маската на медицински „третман“, тој им инјектирал или им наредил на другите да инјектираат на илјадници затвореници сè, од бензин до хлороформ. Имал и склоност кон проучување на близнаци, кои ги сецирал.

Менгеле успеал да го избегне затворот по војната, прво работејќи како коњушар на фарма во Баварија, а потоа отпатувајќи за Јужна Америка. Тој стана државјанин на Парагвај во 1959 година. Подоцна се преселил во Бразил, каде што се сретнал со друг поранешен член на нацистичката партија, Волфганг Герхард. Во 1985 година, мултинационален тим од форензички експерти отпатува во Бразил во потрага по Менгеле. Тие утврдија дека маж по име Герхард, но за кој се верува дека е Менгеле, починал од мозочен удар додека пливал во 1979 година. Стоматолошките досиеја подоцна потврдија дека Менгеле, во одреден момент, го презел идентитетот на Герхард и всушност била жртва на мозочен удар.

Измислен извештај за животот на Јозеф Менгеле по војната беше прикажан во филмот „Момци од Бразил“, во кој Менгеле го глуми Грегори Пек.