24 јануари во историјата – Умре Винстон Черчил


Легендарната фотографија на Винстон Черчил

 

Винстон Леонард Спенсер Черчил, британскиот лидер кој ги водеше Велика Британија и сојузниците низ кризата од Втората светска војна, почина на 24 јануари 1965 во Лондон на 90-годишна возраст.

Роден во палатата Бленхајм во 1874 година, Черчил им се придружи на британските Четврти Хусари по смртта на неговиот татко во 1895 година. Во наредните пет години тој уживаше во својата воена кариера, служејќи во Индија, Судан и Јужна Африка и учествувајќи неколку пати во битки. Во 1899 година, тој поднесе оставка на својот ангажман за да се концентрира на неговата литературна и политичка кариера и во 1900 година беше избран во парламентот како конзервативен пратеник од Олдам. Во 1904 година тој им се придружи на либералите, служејќи на голем број важни позиции пред да биде назначен за прв британски лорд на адмиралитетот во 1911 година, каде што работеше да ја доведе британската морнарица до подготвеност за војната што тој ја предвиде.

Во 1915 година, во втората година од Првата светска војна, Черчил беше одговорен за катастрофалните походи на Дарданелите и Галиполе и беше исклучен од воената коалициска влада. Тој поднесе оставка и доброволно се пријави да командува со пешадиски баталјон во Франција. Меѓутоа, во 1917 година, тој се врати во политиката како член на кабинетот во либералната влада на Лојд Џорџ. Од 1919 до 1921 година, тој беше државен секретар за војна и во 1924 година се врати во Конзервативната партија, каде две години подоцна одигра водечка улога во поразот на генералниот штрајк од 1926 година. Надвор од функцијата од 1929 до 1939 година, Черчил издаде предупредувања за заканата од нацистичка и јапонска агресија.

По избувнувањето на Втората светска војна во Европа, Черчил беше вратен на својата позиција како прв лорд на адмиралитетот и осум месеци подоцна го замени неефикасниот Невил Чембрлен како премиер на новата коалициска влада. Во првата година од неговата администрација, Черчил вети им на својата земја и на светот дека британскиот народ „никогаш нема да се предаде“. Тој го собра британскиот народ на решителен отпор и знаечки ги оркестрира Френклин Рузвелт и Јосиф Сталин во сојуз кој ја скрши Оската.

Во јули 1945 година, 10 недели по поразот на Германија, неговата конзервативна влада претрпе пораз од Лабуристичката партија на Клемент Атли, а Черчил поднесе оставка како премиер. Стана лидер на опозицијата и во 1951 година повторно беше избран за премиер. Две години подоцна, тој беше награден со Нобеловата награда за литература за неговата шесттома историска студија за Втората светска војна и за неговите политички говори; беше прогласен и за витез од кралицата Елизабета Втора. Во 1955 година, тој се пензионираше како премиер, но остана во парламентот до 1964 година, една година пред неговата смрт.