24 април во историјата – Загина советскиот космонаут Владимир Комаров, не му се отвори падобранот при слетувањето


 

На 24 април 1967 година, советскиот космонаут Владимир Комаров загина кога неговиот падобран не успеа да се отвори за време на слетувањето на неговото вселенско летало.

Комаров го тестираше вселенското летало „Сојуз I“ среде вселенската трка меѓу САД и Советскиот Сојуз. Претходно во 1967 година, вселенската програма на САД доживеа своја трагедија. Гас Грисом, Едвард Вајт и Роџер Чафи, астронаути на НАСА во програмата „Аполо“, загинаа во пожар за време на тестовите на земјата.

Комаров, борбен пилот и аеронаутички инженер, го направи своето прво вселенско патување во 1964 година, три години пред трагедијата во 1967 година. По 24 часа и 16 обиколки околу Земјата, Комаров требаше повторно да влезе во атмосферата, но наиде на потешкотии при ракување со бродот и не можеше да ги запали ракетните сопирачки. Беа потребни уште две патувања околу Земјата пред космонаутот да успее да влезе во атмосферата.

Кога „Сојуз I“ стигна до надморска височина од 7.000 метри, требаше да се отвори падобран, кој безбедно ќе го спушти Комаров на земјата. Меѓутоа, линиите на падобранот се заплеткаа за време на повторното влегување во атмосферата и немаше резервен падобран. Комаров падна на земја и загина.

Во Москва имаше огромна јавна жалост за Комаров, а неговата пепел беше закопана во ѕидот на Кремљ. Жално, но на сопругата на Комаров не ѝ беше кажано за лансирањето на „Сојуз I“ сè додека Комаров не беше веќе во орбитата и не успеа да се збогува со својот сопруг.

И покрај опасностите, и Советскиот Сојуз и САД ги продолжија своите програми за истражување на вселената. САД спуштија луѓе на Месечината само две години подоцна.