21 февруари во историјата – Убиен е Малколм Икс


 

21 февруари 1965 година: Во Њујорк, Малколм Икс, афроамерикански националист и верски водач, е убиен додека се обраќаше на неговата Организација за афро-американско единство во Салата за танцување Одбон во Вашингтон Хајтс. Тој имаше 39 години.

Роден во Омаха, Небраска, во 1925 година, Малком Литл бил син на Џејмс Ерл Литл, баптистички проповедник кој ги застапувал црните националистички идеали на Маркус Гарви. Заканите од Кју Клукс Кланот го принудија семејството да се пресели во Лансинг, Мичиген, каде што неговиот татко продолжи да ги кажува своите контроверзни проповеди и покрај континуираните закани. Во 1931 година, таткото на Малком беше убиен од белата супремацистичка Црна легија, а властите во Мичиген одбија да ги гонат одговорните. Во 1937 година, Малком беше одземен од неговото семејство од страна на работниците на социјалната помош. Кога стигнал до средношколска возраст, тој го напуштил училиштето и се преселил во Бостон, каде што сѐ повеќе се вклучува во криминални активности.

Во 1946 година, на 21-годишна возраст, Малком беше испратен во затвор поради за кражба. Таму се сретнал со учењата на Елајџа Мухамед, водачот на Нацијата на исламот, чии членови се популарно познати како црни муслимани. Нацијата на исламот се залагаше за црнечки национализам и расен сепаратизам. Учењата на Мухамед имаа силно влијание врз Малком, кој влезе во интензивна програма за самообразование и го зеде презимето „Х“ (Икс) за да го симболизира неговиот украден африкански идентитет.

По шест години, Малком беше ослободен од затвор и стана лојален и ефективен проповедник на Нацијата на исламот во Харлем, Њујорк. За разлика од лидерите за граѓански права, како што е Мартин Лутер Кинг, Малком Икс се залагаше за самоодбрана и ослободување на афроамериканците „со сите неопходни средства“. Огнениот оратор, Малком беше почитуван од афроамериканската заедница во Њујорк и низ целата земја.

Во раните 1960-ти, тој почна да развива поотворена филозофија од онаа на Елајџа Мухамед, за кого сметаше дека не го поддржува доволно движењето за граѓански права. Кон крајот на 1963 година, сугестијата на Малком дека убиството на претседателот Џон Кенеди е работа на „кокошките кои се враќаат дома за да легнат“ му пружи на Елајџа Мухамед, кој веруваше дека Малколм е премногу моќен, добра можност да го суспендира од Нацијата на исламот,

Неколку месеци подоцна, Малком формално ја напушти организацијата и отиде на муслимански аџилак во Мека, каде што беше длабоко погоден од недостатокот на расно неслагање меѓу ортодоксните муслимани. Тој се врати во Америка како Ел-Хаџ Малик Ел-Шабаз и во јуни 1964 година ја основа Организацијата за афро-американско единство, која се залагаше за идентитетот на црнците и сметаше дека расизмот, а не белата раса, е најголемиот непријател на афроамериканецот. Новото движење на Малколм постојано добиваше следбеници, а неговата поумерена филозофија стана сè повлијателна во движењето за граѓански права, особено меѓу водачите на Студентскиот координативен комитет за ненасилство.

На сцената на балската сала Одбон на 21 февруари 1965 година, Малколм Икс беше застрелан додека неговата бремена сопруга и четирите ќерки се засолија во првиот ред. Тројца членови на Нацијата на исламот – Муџахид Абдул Халим, Мухамед А. Азиз и Калил Ислам – набргу потоа беа обвинети за убиство од прв степен. Ислам и Азиз останаа на своето тврдење дека се невини. За време на судењето во 1966 година, Халим го призна злосторството и сведочеше дека Ислам и Азиз се невини. Сепак, сите тројца мажи беа прогласени за виновни и осудени на 20 години до доживотен затвор.

Во 2021 година, Азиз и Ислам беа ослободени од обвинението по истрагата која вклучуваше откривање на клучните документи на ФБИ, кои беа задржани од одбраната и обвинителството за време на судењето. Азиз имаше 83 години во времето на ослободувањето; Ислам почина во 2009 година.