20 мај во историјата – Леви Штраус и Џејкоб Дејвис добија патент за сини фармерки


 

На 20 мај 1873 година, бизнисменот од Сан Франциско Леви Штраус и кројачот Џејкоб Дејвис од Рено, Невада, добија патент да создадат работни панталони засилени со метални нитни, означувајќи го раѓањето на една од најпознатите облеки во светот: сините фармерки.

Во Сан Франциско, Штраус основал бизнис со суви производи на големо под свое име и работел како претставник на западниот брег на фирмата на неговото семејство. Неговиот нов бизнис увезуваше облека, ткаенина и други суви стоки за да ги продава во малите продавници што се отвораа низ Калифорнија и другите западни држави за да ги снабдуваат заедниците на рудари за злато и други доселеници кои брзо се прошируваа. До 1866 година, Штраус ја преселил својата компанија во проширено седиште и бил познат бизнисмен и поддржувач на еврејската заедница во Сан Франциско.

Џејкоб Дејвис, кројач во Рено, Невада, беше еден од редовните клиенти на Леви Штраус. Во 1872 година, тој му напиша писмо на Штраус за неговиот метод на изработка на работни панталони со метални нитни на напрежните точки – на аглите на џебовите и на основата на шлицот – за да ги направи посилни. Бидејќи Дејвис немал пари за потребната документација, тој му предложил на Штраус да ги обезбеди средствата и двајцата мажи заедно да го добијат патентот. Штраус се согласи со ентузијазам, а патентот за „Подобрување во прицврстувачките џебни отвори“ – иновацијата што ќе произведе сини фармерки какви што ги знаеме – беше доделен на двајцата мажи на 20 мај 1873 година.

Штраус го донесе Дејвис во Сан Франциско за да го надгледува првиот производствен погон за „комбинезони до половината“, како што беа познати оригиналните фармерки. Отпрвин тие вработуваа шивачки кои работеа надвор од нивните домови, но до 1880-тите, Штраус отвори своја фабрика. Познатиот џин од марката 501 — познат до 1890 година како „XX“ — наскоро стана бестселер, а компанијата брзо се зголеми. До 1920-тите, тексас фармерките на Левис беа најпродаваните машки работни панталони во САД. Како што минуваа децениите, лудоста само растеше, а сега сините фармерки ги носат и ги сакаат старите, младите и сè што е помеѓу ширум светот.