2 декември во историјата – Наполеон се круниса за император


 

Во катедралата Нотр Дам во Париз, Наполеон Бонапарта во 1804 е крунисан како Наполеон I, првиот Французин кој ја има титулата император по илјада години. Папата Пиј VII му ја предаде на Наполеон круната што 35-годишниот освојувач на Европа ја постави на сопствената глава.

Наполеон роден во Корзика, еден од најголемите воени стратези во историјата, брзо се искачи во редовите на Француската револуционерна армија во доцните 1790-ти. До 1799 година, Франција беше во војна со поголемиот дел од Европа, а Наполеон се врати дома од неговата египетска кампања за да го преземе владеењето на француската влада и да ја спаси својата нација од колапс. Откако стана прв конзул во февруари 1800 година, тој ги реорганизираше своите војски и ја порази Австрија. Во 1802 година го основал Наполеоновиот законик, нов систем на француското право, а во 1804 година ја основа Француската империја. До 1807 година, империјата на Наполеон се протегаше од реката Лаба на север, низ Италија на југ и од Пиринеите до далматинскиот брег.

Почнувајќи од 1812 година, Наполеон почна да се соочува со првите значајни порази во својата воена кариера, претрпувајќи катастрофална инвазија на Русија, губење на Шпанија од војводата од Велингтон во војната на полуостровот и целосен пораз од сојузничките сили до 1814 година. Прогонет на островот Елба, тој избега во Франција на почетокот на 1815 година и подигна нова голема армија која уживаше привремен успех пред нејзиниот разурнувачки пораз во Ватерло против сојузничките сили под Велингтон на 18 јуни 1815 година.

Наполеон потоа беше протеран на островот Света Елена во близина на брегот на Африка, каде што живееше во домашен притвор со неколку следбеници. Во мај 1821 година, тој почина, најверојатно од рак на желудникот. Имаше само 51 година. Во 1840 година, неговото тело беше вратено во Париз и беше одржан величествен погреб. Телото на Наполеон беше пренесено низ Триумфалната портаи погребано под куполата на Инвалидите.