18 од највлијателните земји во светот постигнаа необврзувачки договор за вештачка интелигенција


Новиот необврзувачки меѓународен договор претставува заеднички напор за обликување на одговорниот развој и примена на технологиите за вештачка интелигенција во светот.

Соединетите Држави, Велика Британија и повеќе од десетина други нации се договорија за сеопфатен меѓународен договор за заштита на вештачката интелигенција (ВИ) од злоупотреба. Вкупно 18 земји, вклучително Германија, Италија и Сингапур, претставија документ од 20 страници во кој се истакнува потребата системите за вештачка интелигенција да бидат безбедни со дизајн, давајќи им приоритет на безбедноста во нивниот развој и имплементација, пренесе Ројтерс.

Договорот, иако необврзувачки, ги истакнува клучните препораки како што се следење на злоупотребата на системите за вештачка интелигенција, заштита на податоците од манипулации и проверка на продавачите на софтвер. Џен Истерли, директор на Американската агенција за кибер-безбедност и безбедност на инфраструктурата, ја истакна важноста на приоритетот на безбедноста за време на фазата на дизајнирање на системите за вештачка интелигенција.

„Ова е прв пат да видиме потврда дека овие способности не треба да се однесуваат само на одлични карактеристики и колку брзо можеме да ги донесеме на пазарот“, објасни Истерли.

Приоритет е безбедноста, а не брз излез на пазарот

Упатството се однесува на загриженоста за спречување технологијата за вештачка интелигенција да падне во погрешни раце, предлагајќи практики како што е спроведување на безбедносно тестирање пред објавување на нови модели со вештачка интелигенција. Сепак, упатствата не навлегуваат во спорните прашања околу соодветната употреба на вештачката интелигенција или етичките размислувања за собирање податоци за обука на модели на вештачка интелигенција.

Иако глобалната заедница покрена различни иницијативи за да го обликува развојот на вештачката интелигенција, многумина немаат значајни механизми за спроведување. Договорот ја одразува зголемената свест за влијанието на вештачката интелигенција врз индустријата и општеството, препознавајќи ја потребата да се даде приоритет на безбедноста пред забрзаниот пристап на пазарот.

Во услови на зголемена загриженост за потенцијалните негативни последици од вештачката интелигенција, вклучително и заканите за демократските процеси и преместувањето на работните места, земјите како Европа презедоа чекори напред во регулирањето на вештачката интелигенција. Франција, Германија и Италија постигнаа консензус за регулирање на основните модели на вештачка интелигенција „со задолжителна саморегулација преку кодекс на однесување“.
И покрај напорите на администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден да се залага за регулирање на вештачката интелигенција, поделениот американски Конгрес постигна само ограничен напредок. Во октомври, Белата куќа издаде извршна наредба со цел да се ублажат ризиците со вештачка интелигенција за потрошувачите, работниците и малцинските групи, со истовремено зајакнување на националната безбедност.