17 март во историјата – Советските трупи влегоа во Варшава


 

Советските трупи го ослободија полскиот главен град од германската окупација на 17 март 1945 година..

Варшава беше бојно поле уште од првиот ден на борбите на европскиот фронт. Германија објави војна со лансирање воздушен напад на 1 септември 1939 година, а потоа следеше опсада во која загинаа десетици илјади полски цивили и предизвикаа хаос во историските споменици. Лишена од струја, вода и храна и со уништени 25 отсто од домовите во градот, Варшава им се предаде на Германците на 27 септември.

СССР грабна дел од источна Полска како дел пактот Молотов-Рибентроп (исто така познат како пакт Хитлер-Сталин) потпишан во август 1939 година, но набргу потоа се најде во војна со својот „сојузник“. ” Во август 1944 година, Советите почнаа да ги туркаат Германците на запад, напредувајќи кон Варшава. Полската домашна армија, исплашена дека Советите ќе маршираат кон Варшава за да се борат со Германците и никогаш да не го напуштат главниот град, кренаа востание против германските окупатори. Полските жители се надеваа дека ако можат да ги победат самите Германци, сојузниците ќе помогнат да се постави полската антикомунистичка влада во егзил по војната. За жал, Советите, наместо да го помагаат полското востание, кое го охрабруваа во име на победување на нивниот заеднички непријател, стоеја со скрстени раце и гледаа како Германците ги касапат Полјаците и ги испраќаа преживеаните во концентрациони логори. Ова го уништи секој домашен полски отпор кон просоветската комунистичка влада, суштински дел од повоените територијални дизајни на Сталин.

Откако Сталин мобилизираше 180 дивизии против Германците во Полска и Источна Прусија, трупите на генералот Георги Жуков ја преминаа Висла северно и јужно од полската престолнина, ослободувајќи го градот од Германците. Во тоа време, предвоеното население на Варшава од 1,3 милиони жители беше намалено на само 153.000.