16 март во историјата – Американските војници го извршија масакрот во Ми Лаи, Виетнам


 

На 16 март 1968 година, вод од американски војници брутално уби 500 невооружени цивили во Ми Лаи, едно од групата мали села лоцирани во близина на северниот брег на Јужен Виетнам. Злосторството, кое се чуваше во тајност речиси две години, подоцна стана познато како „масакрот во Ми Лаи.

Во март 1968 година, вод војници од четата „Чарли“ добија информација дека герилците од Виетконг се засолниле во селото Куанг Нгаи, Сон Мај. Водот влегол во едно од четирите села во селото, Ми Лаи 4, во мисија за пребарување и уништување утрото на 16 март. Наместо герилски борци, тие нашле невооружени селани, повеќето жени, деца и старци.

Војниците беа советувани пред нападот од командата на војската дека сите што ќе се најдат во Ми Лаи може да се сметаат за членови на Виетконг или негови активни симпатизери и им беше кажано да го уништат селото. Тие дејствуваа со извонредна бруталност, силувајќи ги и мачејќи селани пред да ги убијат и одвлечкаат десетици луѓе, вклучително и мали деца и бебиња, во ров и да ги погубат со автоматско оружје. Масакрот, наводно, завршил кога пилотот на армискиот хеликоптер, офицерот Хју Томпсон, го приземјил своето летало меѓу војниците и селаните кои се повлекувале и се заканил дека ќе отвори оган доколку продолжат со нападите.

Настаните во Ми Лаи беа прикриени од високи армиски офицери додека истражувачкиот новинар Сејмур Херш не ја објави приказната. Наскоро, Ми Лаи беше вест на насловната страница и меѓународен скандал.