150 години модна историја: Изложбата на Музејот на Метрополитен  се отвора на 29 октомври

САД-Чекањето е при крај за многу очекуваното отворање на 29 октомври на „За времето: мода и времетраење“, последната изложба во Институтот за костуми на Музејот на Метрополитен.

Првично требаше да се одржи  во мај, отворањето на изложбата беше одложено поради пандемијата.

Прославувајќи ја 150-годишнината од музејот, изложбата  истражува 150 години модна историја. Каталогот на изложбата ја мапира содржината. Постои временска линија на предмети, секој спарен со алтернативен дизајн што скока напред или назад во времето. Исто така, има црно-бела фотографија од Николас Алан Коуп и расказ на авторот добитник на Пулицеровата награда Мајкл Канингем, кој игра ден во животот на една жена, што се одвива во текот на 150 години.

Може да биде во ред и дополнителен удар на еспресо. Читателите исто така ќе ја најдат анализата на научникот Теодор Мартин за теоретските пристапи кон привременоста.

 

„Идентификувањето и дефинирањето на културните трендови и уметнички достигнувања во моментот кога тие се случуваат или наскоро ќе се случат е мотивирачки фактор зад сите наши изложби, како и нашите напори да ги поврземе овие поместувања со поширокиот контекст на историјата на модата и нејзината еволуција, толкувајќи нив преку интердисциплинарен пристап, почнувајќи од политика, социологија и психологија до естетика, филозофија и литература. Централноста на модата во современата култура станува се поочигледна со сè повеќе глобализираните, вмрежени услови на 21-от век “, изјави Ендру Болтон, одговорен за Институтот за костуми.

Изложбата спонзорирана од Луј Витон ќе има 120 аутфити кои датираат од 1870 година, 60 од нив во црна боја, и 60 во црно-бело. На претходен настан во Париз кон крајот на февруари, Болтон посочи дека „За времето“ нема да биде „директна изложба на мајстори, туку еден вид поедноставен преглед на стилови или очекувана А до Ш на модни дизајнери“.

Болтон, исто така, забележа како спротивставувањето на историскиот фустан со современата мода е еден од „најзначајните и трајни придонеси на Институтот за костуми во критичката практика на курацијата на костумите“, и покрај тоа што сега може да биде раширено и вообичаено.

Црвениот килим на Мет-гала , кој е  најпрестижниот по Оскаровскиот- се откажа во традиционалниот термин, првиот понеделник во мај, но главната уредничка на „Вог“, Ана Винтур, за време на пандемијата, однесе мало парче од најголемата ноќ на модата на социјално дистанцираната светска јавност  на Јутјуб .

„Замолив неколку пријатели да ми се придружат во уникатен  момент – оној што се надевам дека ќе ни донесе малку радост“, изјави Винтур.

Создадена во 1948 година како настан за прибирање финансиски средства на Институтот за костуми на Метрополиен музеј на уметноста, Мет Гала прерасна во најексклузивен социјален настан во Њујорк и една од најпознатите во светот, особено под водство на Винтур и нејзиниот Vogue EIC претходникот Дајана Вреланд.

Гала 2020 година ќе ја одбележеше 25-годишнината на Винтур како претседател на Институтот за костуми и организатор на настанот. Билетите за влез на ексклузивниот настан инаку, чинат 30 000 долари.

Најпочитувата актерка во Холивуд, Мерил Стрип, за прв пат ќе прошеташе на црвениот килим на „Мет гала“ . Актерите Ема Стоун и Лин Мануел Миранда ќе беа ко-домаќини на Ана Винтур.