12 април во историјата – Почна судењето на Галилео Галилеј за ерес


 

На 12 април 1633 година, главниот инквизитор отец Винченцо Макулани да Фирензуола, назначен од папата Урбан VIII, ја започнува инквизицијата на физичарот и астроном Галилео Галилеј. На Галилео му беше наредено да се предаде на Светата канцеларија за да започне судењето поради верувањето дека Земјата се врти околу Сонцето, што Католичката црква го сметаше за еретички. Стандардната практика бараше обвинетите да бидат затворени и изолирани за време на судењето.

Ова беше втор пат Галилео да се најде на жешкото столче затоа што одби да го прифати црковниот ортодоксизам дека Земјата е неподвижниот центар на универзумот: во 1616 година, му беше забрането да ги држи или брани своите верувања. Во сослушувањето во 1633 година, Галилео негираше дека „има“ верување во гледиштетот на Коперник, но продолжи да пишува за ова прашање и докази како средство за „дискусија“ наместо верување. Црквата одлучи дека идејата дека Сонцето се движи околу Земјата е апсолутен факт на Светото писмо што не може да се оспори, и покрај фактот што научниците со векови знаеле дека Земјата не е центар на универзумот.

Овој пат, техничкиот аргумент на Галилео не успеа да добие гласност. На 22 јуни 1633 година, Црквата ја издаде следнава наредба: „Ние изрекуваме, судиме и изјавуваме дека ти, споменатиот Галилео… си се осомничил жестоко од оваа света канцеларија за ерес, односно дека си поверувал и дека си ја држел доктрината (која е лажна и спротивна на Светото и Божественото писмо) дека Сонцето е центар на светот и дека не се движи од исток кон запад и дека Земјата се движи и не е центар на светот“.

Заедно со наредбата следуваше и следнава казна: „Наредуваме со јавен указ да се забрани книгата ‘Дијалози’ на Галилео Галилеј и те осудуваме на затвор од оваа Света канцеларија по наша волја и задоволство; и како спасоносно покајание ти заповедаме во период од три години еднаш неделно да ги читаш Седумте покајнички псалми“.

Галилео се согласил повеќе да не подучува за ерес и го поминал остатокот од својот живот во домашен притвор. На Црквата ѝ требаа повеќе од 300 години да признае дека Галилео бил во право и да го исчисти неговото име од ерес.