100-денарките го прославија својот 26-ти роденден

Пред 26 години во земјава првпат беа пуштени во оптек книжните пари во апоени од 10, 20, 50, 100 и 500 денари.

Како што потсетува Народната банка, со Одлуката донесена на 30 април 1993 година првпат во оптек беа пуштени и кованите пари во апоени од 50 дени, 1, 2 и 5 денари.